Aktuális

Budapest: világváros vidámpark nélkül

M. R.

2017. január 18. szerda 11:30

Híre-hamva sincs a három éve bezárt budapesti Vidám Park utódjának. Se politikai, se befektetői szándék nincs rá. Pedig a legtöbb európai fővárosban vagy közelében van vidámpark.

Forrás: Zsolnai Péter

Fejlesztés helyett inkább bezárásra ítélte a Fővárosi Közgyűlés 2013-ban az akkor 175 éves, városligeti Vidám Parkot. Tarlós István főpolgármester akkor arra hivatkozott, hogy húsz év alatt rohamosan csökkent a látogatottsága. A többnyi­re ósdi, elavult játékok és a borsos jegyárak valóban nem vonzottak tömegeket, de Európában rengeteg példa van arra, hogy egy modern szórakoztató park száz­ezreket vonzhat és nyereségesen működhet. Bukarestben például 2011-ben épült hétmilliárd forint értékben a Terra Park részben önkormányzati, részben egy magáncég támogatásából. Varsóban 172 milliárdért létesítettek a befektetők egy élményparkot.

Budapesten 2013-ban har­minc­milliárd forintra becsülték egy új park megnyitásának költségét, erre azonban állami-ön­kor­mányzati támogatás híján nem jelentkeztek befektetők. A Vidám Park területét ezért a Fővárosi Állat- és Növénykertnek adták, amely Pannon Park néven 2018-19-re fedett állatparkot, Biodómot épít a helyére. Hat, műemléknek minősülő játék – például a hullámvasút – kivételével mindent eladtak ócskavasnak.

Csípős

Budapesten nyilván mindenki utálna a csak filmeken látott kolosszális hullámvasutakon, látványos kalandjátékokon szórakozni. Jó nekünk a lovacskás körhinta meg a céllövölde... Huszti Zoltán

Mivel a megmaradt játéko­kat lehetőség szerint üzemeltetik, a Főpolgármesteri Hivatal szerint a Vidám Park nem is szűnt meg teljesen. Új szórakoztató park létrehozására viszont egyelőre nincs komoly befektetői szándék. „A főváros örül minden magánkezdeményezésnek, amelynek célja színvonalas szórakozási lehetőségek megteremtése. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez nem kötelező önkormányzati feladat” – válaszolta Tarlós István hivatala.

További cikkek

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drónnal figyelték a forgalmat az egri rendőrök, alig hitték el, amit egy körforgalomnál láttak - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 26.: az Uránusz és a Vénusz fényszöge meglepő fordulatokat hozhat

origo.hu

Forradalmi döntés született, az egész világon elkezdődhet a repülő autók korszaka - videó

mandiner.hu

Horvátország Bradley gyalogsági harcjárműveket vásárol az Egyesült Államoktól

beol.hu

Bejelentették a Fidesz Békés megyei képviselőjelöltjeit

origo.hu

Két hét múlva mutatkozik be a Galaxy S22

vg.hu

Óriási robbanás történt Athén belvárosában

ripost.hu

Leleplező videó, kitálalt a prosti Hadházy Ákosról

nemzetisport.hu

Női kézi: az edzői stáb egyik tagja tehetett rejtett kamerákat a Metzingen öltözőjébe

vg.hu

Tüdőátültetésre várt halála előtt Csollány Szilveszter

origo.hu

Karácsony Gergely azt mondta, belefér belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban