Aktuális

Ő (is) vigyázz ránk szenteste

Frank Zsófia

2016. december 24. szombat 09:30

Forrás: Vaskó Tamás

Karácsonykor két vadászpilóta vigyázza a magyar légteret. Két JAS 39-es Gripen vadászgép áll bevetésre készen, hogy riasztáskor azonnal fel tudjanak szállni. A szolgálat ideje alatt a pilóták 24 órán keresztül egy készültségi szobában tartózkodnak, ahol egy ágy és egy televízió áll a rendelkezésükre. 

– Mi nem csak a levegőben vagyunk egy csapat. Igyekszünk kedvezni egymásnak azzal, hogy aki családos, az otthon tölthesse a karácsonyt, a fiatalok cserébe megkapják a szilvesztert és bulizhatnak. Ketten töltjük itt egy társammal az ünnepet, valószínűleg megnézünk egy filmet. Éles helyzet ritkán adódik, a legtöbb esetben civil gépeket igazoltatunk. Előfordul, hogy engedély nélkül lépnek be a légterünkbe, mert elfelejtik felvenni a kapcsolatot a civil irányítással, de persze mindig résen kell lenni, emlékezzünk csak a 2001. szeptember 11-i New York-i eseményekre. Egyébiránt, a készültségi szolgálaton túl, kiképzési repülés szinte mindennap van, ez elengedhetetlen a képzettség, azaz a rutin fenntartásához – mesélte a Borsnak Majerik Máté vadászpilóta.

A készültségi szolgálat egyébként már nagy elismerésnek számít. Máté 2009 óta dolgozik a Magyar Honvédségnél, előtte történelem szakot végzett, ugyanis már nem elvárás a katonai diploma. Természetesen utána itthon és Kanadában is nagyon alapos kiképzést kapott.

– Gyerekkoromban érdekeltek a gépek, egy Borsod megyei kis faluban, Erdőbényén nőttem fel, és ott elég gyakran megfordultak mezőgazdasági helikopterek. Beülni ugyan sosem mertem, mert négyévesen mindez nagyon félelmetesnek tűnt. Amikor már tudtam olvasni, felfedeztem az újságárusnál a Top Gun nevű katonai repüléssel foglalkozó szaklapot, és sokat olvastam a katonai repülőgépek lenyűgöző világáról. Később a történelem szakot is ezért választottam, hogy repüléstörténettel foglalkozhassak – folytatta a kiváló pilóta.  

A vadászgépek oldalán egy puma díszeleg, amit egy szlogen fon körbe: Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse. A puma vadászrepülő osztály még 1944-ben jött létre, ők voltak a magyar királyi légierő tagjai, ez a hagyomány pedig a mai napig él a honvédség vadászpilótái közt. 

További cikkek

Gyász

Késelés a XVI. kerületben: Felesége előtt csuklott össze a szíven szúrt családapa

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

ripost.hu

Nem búslakodik az Exatlon kiesője: tűzpiros bikiniben mutatta meg a testét

origo.hu

Elrettentő díjemelés jön egy hazai autós szolgáltatásban

mandiner.hu

The Spectator: az Orbán Viktor elűzésére tett próbálkozás darabokra hullik

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Nem remekelt a Samsung Galaxy S21 széria

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Máthé Dominik csak egyszer nézte vissza a gólját; elárasztották ajánlatokkal

vg.hu

A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca oltása

mandiner.hu

Egy fekete nő középkori sírját találták meg Csehországban

life.hu

A pletykák szerint ez a valódi oka Kulcsár Edina és Csuti válásának

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

origo.hu

Karácsony Gergely: Szarok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken - videó