Alig bír megmozdulni? Fussa le a karácsonykor begyűjtött kalóriákat!

Alig bír megmozdulni? Fussa le a karácsonykor begyűjtött kalóriákat!

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2016. december 27. 11:30
Bors

Statisztikák szerint a karácsony alatt elfogyasztott hagyományos ünnepi menütől, ha nem- csak csipegetünk, átlagosan 1-1,5 kilót is hízhatunk. Ezt a rengeteg kalóriát nem árt valahogy ledolgozni, ha januárban szeretnénk beleférni a ruháinkba. Összeállításunkból megtudhatja, hogy sétával vagy kocogással mennyi idő alatt mozoghatja le a felesleget. 

Halászlé – bajai és szegedi
Nagyon kevés dolog kell hozzá: bogrács, hal, víz, só, vöröshagyma és pirospaprika. Az utóbbi nagyon fontos része a jó halászlének, és csak a török idők után terjedt el nálunk, mint török bors. Az igazán finom halászlé többféle halból készül: pontyból, harcsából, csukából, kecsegéből vegyesen. A bajai és a szegedi alapvetően abban különbözik egymástól, hogy az előbbibe tészta is kerül. 1 tányér: 176 kcal 1 szelet kenyér: 189 kcal Összesen: 365 kalória Lassú séta: 118 perc Kocogás: 37 perc

Bejgli
A mákos vagy diós bejgli tradicionális magyar karácsonyi sütemény. A népi hiedelem szerint a diót a rontás ellen kell enni, a mák pedig gazdagságot hoz. Eredetileg Szilézia vidékéről származik, és Európában a XIV. század óta ismerik. Hozzánk osztrák közvetítéssel érkezett, és a XIX. század második felétől kezdett a karácsony ünnepi süteményévé válni. Magyar szakácskönyvben először 1830-ban jelent meg. 10 dkg mákos: 388 kcal 10 dkg diós: 425 kcal Összesen: 813 kalória Lassú séta: 260 perc Kocogás: 81 perc

Kocsonya
Minden európai nép konyhájában megtalálható fogás. Az első írásos említése egy 1395-ből származó francia receptkönyvben olvasható. Az ételek eltarthatóságának növelésére használták. A húsra öntött kocsonyásodott lé elzárta a levegőtől a húst, és ezzel a módszerrel néhány nappal tovább volt fogyasztható az étel. A kocsonyásodást a fejbôl, farokból, körömből és bőrkéből kioldódó kollagén okozza. 1 adag: (40 dkg): 132 kalória Lassú séta: 43 perc. Kocogás: 13 perc

Töltött káposzta
Kimondottan téli étel. A káposztás hús már a XVII. századi kéziratos szakácskönyvben is benne volt, és azt tartották, hogy enélkül még a szegény ember sem élhet. A töltött káposzta most ismert változata később alakult ki. Török hatásra terjedt el a Balkánon és nálunk is, de ott még szőlőlevélbe „csomagolták” a tölteléket. Mivel nálunk a káposzta elterjedtebb alapanyag, így inkább ezt használták. 1 adag (40 dkg): 576 kalória Lassú séta: 186 perc Kocogás: 58 perc

Véres és májas hurka Régi hagyomány, hogy disznóvágáskor töltött hurkákat illetve gömböcöket, disznósajtot készítettek. A májas és a véres mellett a tüdős is kedvelt volt. Őseink nem rizst, hanem egyéb kásaféléket, például árpát használtak a töltelék elkészítéséhez, paprikával, majoránnával fűszerezték. 15 dkg véres hurka: 451 kcal 15 dkg májas hurka: 460 kcal Összesen: 911 kalória Lassú séta: 294 perc Kocogás: 91 perc

Rántott ponty majonézes krumplisalátával
Bundázott sült már a középkori szakácskönyvekben is szerepelt. Az ürühús hagyományos arab elkészítési módja volt a lisztben, felvert tojásban és kenyérmorzsában meg­forgatása és kisütése. A rántott pontyhoz a hazai szokás szerint köretként krumplisalátát, majoné­zes krumplit vagy tört burgonyát szokás adni. 10 dkg hal: 194 kcal Krumpli (30 dkg): 576 kcal Összesen: 770 kalória Lassú séta: 248 perc Kocogás: 77 perc

Ne feküdjük végig a hetet

– Legalább menjünk ki a családdal sétálni a friss levegőre, esetleg uszodába, wellnessbe, de ne feküdjük végig a hetet! – tanácsolja Katus Attila személyi edző, életmód-tanácsadó, hatszoros sportaerobik-világbajnok. – Nem muszáj, hogy ötfogásos legyen az ebéd, elég, ha három. A desszertet pedig inkább uzsonnára fogyasszuk el, ami a legjobb, ha túróból, gyümölcsökből készül. És az adagokra is figyeljünk oda!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.