Aktuális

Bizonyítékokat hamisított a rendőrség a bíróság ítélete szerint

K. Á.

Létrehozva: 2016.11.24.

Bizonyítékot kreált a rendőrség, hogy egy vesztegetési ügy gyanúsítottjait lehallgathassa – ez derül ki egy bírósági ítéletből. A bíróság azt is valószínűsíti, hogy a nyomozók megszegve a törvényt, összejátszhattak az ügyészséggel.

Forrás: Thinkstock

Nemrég zárult le első fokon a BKV és a Budapest Airport (BA) jogi vezetőinek a pere, akiket vesztegetéssel vá­dolnak. 

Az első fokú döntés szerint Sz. Gy. öt évet kapott, a másodrendű vádlott, R. V. K. felfüggesztett börtönnel megúszta. Az ő ügyükben született egy 213 oldalas ítélet. Ebben lelt lapunk az elképesztő történetre. 

Törvénytelenségek sora

A vádirat szerint Sz. Gy. és R. V. K. a Gyurcsány-, illetve Bajnai-kormány idején, 2008–2009-ben csak olyan irodákkal állapodtak meg, amelyek vállalták, hogy a megbízási díj öt-tíz százalékát készpénzben visszaosztják. Sz. Gy.-t 11,8 milliós kenőpénz átvétele közben érték tetten a rendőrök 2009 de­cemberében. Az ügyben eljáró bíró, dr. Steiner Gábor szerint azonban a nyomozóhatóság több ponton is törvénytelenséget követett el.

– A nyomozás elrendelése előtt a nyomozók titkos információgyűjtés során szerezhetnek információt, míg a nyomozás elrendelése után a titkos adatszerzésre van lehetőség. A hatóság – az ítélet szerint – mindkét esetben jogsértés követett el – kezdte lapunknak két felmentett vádlott ügyvédje, Bacsek György.

Kreáltak egy feljelentést?

A titkos adatszerzés során azonban sokkal pofátlanabb trükköt alkalmaztak:

– Hivatalosan kilencven napon keresztül lehet lehallgatni valakit. Ez indokolt esetben meghosszabbítható további 90 nappal. A nyomozóhatóság az utolsó előtti napon, 2009. október 9-én, 13 óra 40 perckor kapott egy e-mailt egy „elégedetlen és tisztességes” állampolgár nevében – tette hozzá a védő. 

Megint fülelni kezdtek

Mi történhetett? A bíróság szerint arról lehet szó, hogy a nyomozóhatóság saját magának küldött egy levelet, hogy tovább fülelhesse az érintetteket. Hogy a tizenhárom szereplő közül hányat, az egyelőre nem derült ki. Az eset további szépséghibája, hogy a bejelentés egy pénteki napon 13.40-kor érkezett a Reptéri Rendőri Igazgatóság postafiókjába, az ügyészségeken azonban a hét utolsó munkanapján csak 13.30-ig tart a munka. Életszerűtlennek tűnik, hogy miként kaphatta ott meg bárki is még aznap az e-mailt, amiről el kellett dönteni, hogy megalapozott-e, majd még iktatni és szignálni is kellett. Ez a rendes ügymenet szerint több napot vesz igénybe. De még egy hivatali csoda történt: még aznap egy másik ügyszámon a nyomozást is elrendelték, majd az ügyészség újból kérelmezte a titkos adatszerzés, azaz a lehallgatások ismételt elrendelését. 

Csípős

Ha a nyomozóhatóság ilyen nagy horderejű ügyekben ennyire simán megpróbálja átvágni a bíróságot, vajon mi történik velünk, átlagemberekkel, ha esetleg odakerülünk? Inkább színház ez, csupa drámával, csak itt nincs belépő. Kovács Ádám

Ha bebizonyosodna, hogy a hatóság maga tette a bejelentést – aminek igen erős a valószínűsége –, az hivatali visszaélésnek minősül, ez pedig súlyos bűncselekménynek számít. Csakhogy senkit sem fognak ezért már leültetni, pedig akár három évet is kaphattak volna a vétkesek. Ennek az az oka, hogy a 2009-es ügy napjainkra már elévült. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek