Aktuális

30 milliót halmozott fel a vecsési vasember

Reim Károly

2016. november 2. szerda 10:30

Fura kollekciót halmozott fel az elmúlt negyedszázad során egy vecsési férfi. Az egész úgy kezdődött, hogy Mankovics Tibort lenyűgözték dédszülei világának régi mesterségei, azóta szerzi be a magyar gyártású öntöttvas tárgyakat. A házában és a kertjében jelenleg több mint hétszáz darabot számol, ezek közt nagyjából háromszáz vasaló és száz kályha van, és se szeri, se száma a mozsaraknak, mérlegeknek, darálóknak.

– Általában internetről vagy egy-egy rendezvényről szerzem be a tárgyakat. Sokszor nincs idő túl sokat gondolkodni, mert tisztában vagyok vele, hogy ha elszalasztom, többet nem lesz rá lehetőségem, hogy megszerezzem az áhított darabot. Egyik-másik elég sokba kerül, de legalább tudom, hogy jól döntöttem – magyarázza a Borsnak.

Tibornak vannak edényei az 1700-as évekből is, a kedvencei azonban a 19-20. század fordulóján készült kályhás- és lakatos-vizsgamunkák. – Csak egy-egy darab készült belőlük, így számomra felbecsülhetetlen értékűek, főképp, hogy ezek a mesterségek mára ki is haltak. Van olyan kályha, amelyik jócskán többet kóstál százezer forintnál, a gyűjtemény teljes értéke pedig legalább harmincmillió forint – becsüli meg a korábban kőművesként dolgozó férfi.

Tiborhoz leginkább óvodás és iskolás csoportok látogatnak el, amelyek a magyar történelem jellegzetes alakjainak a mellszobrait is megtekinthetik. A gyűjtemény egyes darabjai rendszeresen feltűnnek a környékbeli kiállításokon és fesztiválokon, de a férfi régóta szeretné már, ha a muzeális vastárgyak nagyobb nyilvánosságot kapnának.

– A vecsési önkormányzattal többször is egyeztettem már, de nem segítettek a kiállításukban. Nálam – sajnos – nincs annyi hely, amennyire szükség lenne, így nem zárkózom el attól, hogy túladjak a kollekción. De csak akkor, ha valaki az egészet egyben megvásárolná.
 

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

metropol.hu

Ez gyors volt! Kulcsár Edina már a nevét is megváltoztatta

origo.hu

A sünök miatt jött létre a rengeteg ember halálát okozó szuperbaktérium

nemzetisport.hu

Arsenal: közös megegyezéssel távozik a védő – hivatalos

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak