Aktuális

Elavult kamerarendszer segíti a Teréz körúti robbantót

Bors

2016. október 11. kedd 09:45

Rendkívül nehéz dolguk van a Teréz körúti robbantás körülményeit és az elkövető menekülési útvonalát vizsgáló szakértőknek - a hazai térfigyelőrendszer ugyanis igencsak elavult.

A hazai térfigyelők többsége néz, de nem lát - így összegezte egy szakember a Magyar időknek a nyomozás nehézségeit. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a rendőrség még mindig elemzi a szeptember 24-én készült felvételeken a tettes mozgását. Folyamatosan nő az átnézendő terület nagysága, valamint rendkívül elavult a kamerarendszer.

"A térfigyelő kamerák nem videofelvételt készítenek, hanem fotókat. Az alaprendszerek percenként 1200 fotót rögzítenek digitálisan a megfigyelt területről. Ez a mennyiség akkor is elkészül, ha semmi nem történik a figyelt területen, ezzel megterhelik a netes hálózatot és a tárolólemezt, és mindez pénzbe kerül. Ráadásul ezek az elavult rendszerek nehezen visszanézhetők. Keresni csak úgy lehet bennük, hogy egyenként végignézik az adott időszakban készült fotókat. Ez óriási időpocséklás, és lassítja a nyomozást" - magyarázta a lapnak Kincs István, egy vagyonvédelmi cég elnöke, hozzátéve, hogy az intelligens kamerarendszerek, ha nincs mozgás, percenként csak egy fotót készítenek, ráadásul azok is könnyen kereshetőek.

"A Teréz körúti robbantó mozgásának feltérképezését az intelligens kamerarendszerekkel akár egy óra alatt el tudták volna végezni" - erősítette meg Kincs állításait egy másik megkérdezett szakértő, Orosz Ferenc.

Arcfelismerő vagy viselkedéselemző algoritmusokkal könnyedén ki lehetne szúrni az elkövetőt - sőt, számos bűncselekményt meg is lehetne akadályozni - ehhez azonban komoly fejlesztések lennének szükségesek. Arcfelismerő rendszer például a fővárosban csak a VIII. kerületben található.

A rendőrség egyébként hétfőig 774 állampolgári bejelentést, valamint 53 fotót és videót kapott a Teréz körúti robbantással kapcsolatban.

További cikkek

Bukás

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Sztrók

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Kormánypárti taxishoz szállt be Schmuck Erzsébet

borsonline.hu

Maradandó károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

life.hu

Kiderült, ez vetett véget Stana Alexandra és Köcse György házasságának

magyarnemzet.hu

Szijjártó: Létezésünk veszélyt jelent a liberálisok számára + videó

szon.hu

Ezt nagyon várta már Szabó Zsófi! Jön a baba!

origo.hu

Prémium összehajtható mobilokkal készül a Xiaomi és az Oppo

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a koronavírusos francia játékos kiszökött a szegedi karanténból – sajtóhír

vg.hu

Hatékonyabb lehet az omikron ellen a Szputnyik a Pfizernél

mandiner.hu

Franciaországban februárban fokozatosan feloldják a korlátozásokat

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a franciák tartalékolva is tízzel verték a hollandokat

origo.hu

Így lehet fejleszteni a hazai diótermesztést