Aktuális

Azt csinálta, amit több milliárd nő, de ő majdnem belehalt

Bors

2016. október 25. kedd 19:00

Katrina Shelton 16 évesen már az életben maradásért küzdött, miután egy tampontól toxikus sokk szindrómát kapott. Az orvosok már a legrosszabbra  készítették fel családot, amikor a műtőbe tolták.

Katrina Sheltont 16 éves korában megérintette a halál. Bár egy kicsit gyengének érezte magát, a lány a sűrű tanítási nap miatt végül felkelt és elindult otthonról. Délelőtt 10 órakor azonban már nagyon rosszul érezte magát. Elmondása alapján alig bírta nyitva tartani a szemét, végül annyira rosszul lett, felhívta édesanyját, vigye haza.

Miután az egész napot és éjszakát átaludta, Katrina másnapra jobban érezte magát és újra iskolába ment. De ahogy előző nap, most is rátört a rosszullét. Erőtlenség és fáradság vett rajta erőt, majd hirtelen hányni kezdett.

“Felhívtam anyukámat, ezúttal azonban már egyenesen az orvoshoz vitt. Mind azt hittük, egyszerű influenzáról van szó, így haza mehettem pihenni” - mesélte Katrina. A lány tünetei másnap is folytatódtak, rákövetkező nap azonban állapota hirtelen majdnem tragikusra fordult.

“Felkeltem, de nem tudtam a jobb oldalamat mozgatni. Sem a lábam, sem a karom nem mozdult. Kezdtem pánikba esni” - emlékezett vissza a lány. Miközben édesanyja, Jennifer Shelton (37) sürgette, hogy elinduljanak a kórházba, a lány hirtelen összeesett a fürdőszobában.

“Nem tudom, mi történt, de anya valahogy elvitt az autóig. Magamtól nem tudtam járni.”

A lány édesanyja és nevelőapja Mike Arambula (46) a Michigan állambeli Lansing városában található kórházba szállították a tinédzsert, ahol az orvosok közölték a kétségbeesett családtagokkal, a lány súlyos beteg. Katrina szervezete ekkor hirtelen összeomlott, a szülők az orvosok mellett állva nézték végig, ahogy próbálják ismét normális szintre hozni a lány kritikusan alacsony vérnyomását.

“Ha csak egy kicsivel később érünk be, valószínűleg már nem élnék, olyan alacsony volt a vérnyomásom. Ezen az első, kritikus napon az orvosok felkészítették a családomat a legrosszabbra” - tette hozzá a lány.

Az orvosi stáb végül stabilizálta Katrina állapotát, aki ezt követően két napra az intenzív osztályra került. Habár sikerült az életveszélyt elhárítani, a szakemberek továbbra sem tudták, pontosan mi okozta a lány válságos állapotát.

Csak később derült ki, a lány szervezete az úgynevezett toxikus sokk szindróma következtében omlott össze, melyet Katrina esetében feltehetően egy tampon okozott. A toxikus sokk szindróma egyébként egy, a szervezetbe jutó baktérium miatt okozhat, akár halállal végződő betegséget.

“Az orvosok nem voltak biztosak benne, mi is történt. De azt mondták, ne használjak a jövőben tampont. Szinte sokkot kaptam a hírtől. Látod a figyelmeztetést a csomagoláson, de sosem gondolnád, hogy ez veled is megtörténhet. Azt hiszed, ez csak egy ijesztő felhívás, amit minden eshetőségre odaírnak” - folytatta a lány.

Katrina esete szerencsésen végződött, négy nappal kórházba kerülése után már hazamehetett. “Egy vasárnapi reggeli napon mentünk haza. Egy ideig még légzéskönnyítő gyógyszereket kellett szednem, mivel az életmentő kezelés során annyi folyadékot kaptam, hogy a tüdőm megsérült. Ennek ellenére kedden más újra suliban voltam.”

Az eset óta három év telt el, szerencsére Katrina semmilyen maradandó egészségügyi károsodást nem szenvedett. Ennek ellenére a mára 19 éves pszichológia szakos diákot orvosai eltanácsolták a tampon használatától.

“Az orvosok megkértek, egy ideig ne használjak újra tampont. Két évvel az eset után végül úgy döntöttem, ismét használni kezdem ezt a módszert. Nem sokkal később az ágyon fekve rosszul lettem és teljesen bepánikoltam. Nem akarom, hogy újra megismétlődjön az eset. Szeretném, ha az emberek komolyabban vennék a figyelmeztetést a csomagoláson. Meglehet, ha anno körültekintőbben elolvastam volna a dobozon feltüntetetteket, nem kerültem volna bajba. Szerencsés lenne, ha az emberek a tünetekkel is tisztában lennének és tudnák, mi a teendő rosszullét esetén.”

További cikkek

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Ez is érdekelhet

life.hu

Az életükkel játszanak az idősek - Valós veszélyt jelentenek az illegális otthonok

metropol.hu

Borzalmas dráma Újpesten, meghalt egy 7 éves kisfiú a benzinkúton

origo.hu

Macskák, akik a rejtőzködés nagymesterei

mandiner.hu

Megtört és bevallotta tettét a Futórózsa utcai gyilkos

vaol.hu

Pintér Sándor reagált: a rendőrök tudják, hogy ki lövöldözött Szentpéterfánál, üzent is neki

origo.hu

Az előfizetők kárára módosított volna szerződést a Telenor, közbelépett a Médiahatóság

nemzetisport.hu

Newcastle: Balotelli a célkeresztben! Ő lehet a csapat megmentője?

vg.hu

Világrekorder híd épül Sátoraljaújhelyen

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Megijedt a gyalogos a locsolóautótól a zebrán, iszonyatos vége lett, hogy visszafordult

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelje a magyar játékosok teljesítményét!