Aktuális

Az Antarktiszra megy a pszichológus Veronika

P. Zs.

2016. október 9. vasárnap 17:00

Két hónapig mínusz negyven fokban él Veronika az Antarktiszon. A legnagyobb próba­tétele valószínűleg a teljes magány lesz.

A magyar-angol származású Veronika Wynne-Hughes eddig sem élt unalmasan. Két éve döntött úgy, hogy eredeti hivatását, a pszichológiát kicsit félreteszi, és vízre száll, hogy körbeutazza a világot. Sok mindent átélt hajóstopposként – a fuvarért és ellátásért cserébe matrózként segédkezik –, ám egy alkalommal azzal szembesült: sokan úgy gondolják, neki ezt nem kunszt megtennie. Hiszen Veronika önéletrajzában is leírja: egy kis családi vitorláson nőtt fel, a Földközi-tengeren.

– Így könnyű! De mi erre nem vállalkozhatunk – hangzott a kifogás a kritikusoktól, miért nem vágnak bele hasonló ka­landba. A húszas éveiben járó nő, akinek édesanyja magyar, állítja: az a tudás, amit gyerekkorában megszerzett, minimálisan segíti mostani életvitelében, és a hajóstopposok nagy része még annyi előképzettséggel sem rendelkezik, mint ő, mégis nekivág.

Úgy érezte azonban, ennél csattanósabb választ is adnia kell, hogy nem fél a teljesen idegen vizektől sem, ezért belevág valamibe, amihez addig valóban semmi köze nem volt. Megpróbálja azt, ami magyarnak még nem sikerült: eljutni a Déli-sarkra. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassa, egyebek között Norvégiába kell utaznia hamarosan, hogy egy havas-jeges fizikai és mentális tréningen átessen.

– A Déli-sarkvidék a világ legszárazabb, legszelesebb és leghidegebb része. Ám nem a hideg lesz a legnagyobb kihívás, hiszen folyamatosan mozgásban leszek, ráadásul manapság már vannak nagyon jó hőszigetelő ruhák. Kíváncsi vagyok, hogyan tudok megbirkózni a ténnyel, hogy nagyjából egy baktériummal sem találkozom majd.

Az expedíciót viszont csak akkor tudja megvalósítani, ha össze tud szedni ötvenezer fontot (17 millió forintot), és ehhez most az internetes adománygyűjtőn, a GoFundMe-n kér segítséget. Az AntarcTrip elnevezésû expedíció részleteit ott el lehet olvasni, és bárki támogathatja. Veronika azt ígéri, hogy a legkisebb összeget is meghálálja valamivel, amit az Antarktiszról hoz majd. A legdélebbi földrészen tett túra után pedig vagy hazajön Budapestre, hogy pszichológusként dolgozzon to­vább, vagy visszatér a vitorlázáshoz.
 

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

mindmegette.hu

Elképesztő dologra bukkant ez a nő konyhafelújítás közben

origo.hu

Bánat és döbbenet a magyar kézilabda-válogatott utolsó Eb-meccsén - galéria

magyarnemzet.hu

Fenyő terhelő adatokat gyűjtetett Gyárfásról a kibékülésük után

szon.hu

Tombol az omikron - ennyi az új fertőzött Szabolcsban

origo.hu

Restaurálják a híres párizsi obeliszket

origo.hu

Magyar cukrász mutatkozik be a legnagyobb olasz fagyimesterek között

borsonline.hu

„Azt sem tudja, merre van arccal előre” - Sebestyén Balázs elmondta a véleményét Kulcsár Edináról

nemzetisport.hu

FIFA-gála: Nem csináltam semmit, ami miatt dühös lehet rám – Lewandowski Messiről

nemzetisport.hu

PL: sorozatban a negyedik bajnokiján maradt nyeretlen a Chelsea

origo.hu

Elfeledett kincsekre bukkantunk egy régi Renault-szalonban – képek