Aktuális

Ünneplő tömegbe hajtott egy teherautó - rengeteg halott, magyar sebesült

Címkék
Nizza

Bors

2016. július 15. péntek 02:05

<strong>Legalább hetvenheten meghaltak</strong> és kétszázan is megsebesülhettek, amikor az ünnepi tüzijátékot néző tömeg közé hajott egy tehautó Nizzában, a tengerparti sétányon csütörtökön este. Hatalmas pánik tört ki, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint<strong> egy magyar sérültje</strong> is van a támadásnak. A teherautóban gránátok voltak.

Forrás: Twitter

Christian Estrosi régiós elnök szerint 77 áldozata van a tragédiának. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint egy magyar nő is megsérült. A könnyebben sérült nő székesfehéron lévő édesanyját hívta fel, akinek elmondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget - közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője az M1 műsorában.

Az AFP tudósítója szerint egy fehér teherautó hajtott teljes sebességgel a tömegbe, és két kilométeren keresztül szándékosan tarolta le az embereket. A sofőrt lelőtték.

Estrosi azt mondta, a teherautó tele volt fegyverekkel és gránátokkal

A párizsi ügyészség terrorellenes részlege vezeti a nyomozást.

Damien Allemand a Nice Matin nevű nizzai lap újságírója aki a vízparton volt, a Sky News szerint azt mondta, éppen szedelődzködtek a tüzijáték után, amikor meghallották a sikolyokat, majd egy fehér kamiont láttak nagy sebességgel közeledni. A kamion elfordította a kerekeket, kifarolt, hogy minél több embert tudjon elütni. "Láttam emberi testeket szanaszét repülni, mintha tekebábuk lennének. Olyan hangokat és sikolyokat hallottam, amiket soha sem fogok tudni elfelejteni" - mondta. 

Több Youtube-on megosztott videón az látható, amint az emberek pánikolva menekülnek a helyszínről:

Egy szemtanú a francia BFM TV-nek azt mondta: "Mindenki kiabálta, hogy rohanj, rohanj, rohanj, merénylet történt! Hallottunk néhány lövést. Azt hittük, tüzijáték, mert júius 14-e van. Hatalmas páik tört ki. Mi is rohantunk, mert nem akartunk ottragadni, beszaladtunk egy hotelbe, hogy biztonságban legyünk."

Egy másik szemtanú a Reddit közösségi oldalon számolt be: "Nizzában vagyok most éppen, visszaértünk a hostelbe a barátaimmal. Ijesztő cucc. Hatalmas tömeg rohant végig a sétányon, azt ordítva, hogy "rohanj, rohanj!" Odaértünk a sarokra és, ahol rendőrök és biztonságiak üvöltözték "el a tengerpartról!". Néhány tinédzsert el is kaptak es visszafordították a másik irányba őket. A barátaimmal csak akkor jöttünk rá, hogy ez valódi, amikor a a rendőröket hallottuk ordítani a hatalmas tömegnek, hogy rohanjanak. 

Így folytatja: Senki nem tudta, hogy miről van szó, bomba volt, fegyverropogás vagy bármi más. Hallottunk olyanokat, akik terrortámadásról beszéltek és lövésekről. A szemtanú szerint zömmel turisták lehettek a tömegben, ugyanis mindenki kérdezgette, hogy ki tud franciául.  

A Nice-Matin szerint a helyi taxisok is segítettek kimenekíteni a sétányról az embereket. François Hollande francia elnök Avignonból visszatér Párizsba, ahol válságtanácskozást tartanak. Korábban csütörtökön ugyanő közölte, nem hosszabítják meg rendkívüli állapotot Franciaországban, amely a tavaly novemberi támadás óta volt érvényben. A párizsi összehangolt terrortámadásokban 130-an haltak meg

Egy nizzai hotel aulája átmeneti kórházzá alakult:

Több helyi Twittter-felhasználó #PortesOuvertesNice (nyitott ajtók Nizzában) hashtaget használva jelezte, hogy azok, akik a helyszínen voltak és nem tudnak biztonságos helyre menni, hozzájuk mehetnek. 

Barack Obama, amerikai elnök a leghatározottabban elítélte "azt, ami egy borzalmas terrortámadásnak tűnik Nizzában". "... imádkozunk az áldozatok családjáért és szeretteikért" - tette hozzá.

Brit kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva a Guardian azt írja, az ilyen típusú támadás a dzihádistákra jellemző, az Al-Kaida propagandaanyagaiban évekkel ezelőtt szerepelt már, mint hatékony terrortámadási módszer.

Franciaországban nemzeti ünnep volt csütörtökön. 1789 július 14-én kezdődött ugyanis a párizsi Bastille börtön ostroma és ezzel a francia forradalom is. Július 14-én a szabadságot ünneplik a franciák.  

Az ünnepen hagyományosan tüzijátékkal is megemlékeznek az ostromról, így történhetett, hogy a tengerparti nyaralóvárosban is tömegek gyűltek össze, megnézni a parádét. 

További cikkek

Sztrók

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

Tragédia

Holtan esett össze az iskolában a hetedikes diák

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a koronavírusos francia játékos kiszökött a szegedi karanténból – sajtóhír

metropol.hu

Kiderült, kik zaklatják két éve Klárikáékat, megdöbbentő dolgot tettek

origo.hu

Újabb fontos levelet küldenek a bankok az ügyfeleiknek

magyarnemzet.hu

Magyarország Soros ellen: harc a civilizációért címmel készített dokumentumfilmet Tucker Carlson

bama.hu

Rendőrök lepték el a Király utcát Pécsett, egy rosszfiú akadt horogra?

origo.hu

Nagy a baj a NASA szerint: bármikor becsapódhat egy aszteroida a Földbe

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a franciák tartalékolva is tízzel verték a hollandokat

vg.hu

Napokon belül találkozik Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter Indiába küldené szemműtétre a magyarokat

mandiner.hu

Amerikai külügyminiszter: Senki ne lepődjön meg, ha Oroszország provokálni kezd Ukrajnában

mandiner.hu

Elúszott a baloldali népszavazás: legalább 250 ezret akartak, végül csak 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze a baloldali pártok

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda