Ezeket az ételeket ne tegye a hűtőbe, ha jót akar!

Ezeket az ételeket ne tegye a hűtőbe, ha jót akar!

hűtőszekrény
PUBLIKÁLÁS: 2016. július 02. 16:00
Előszeretettel zsúfolunk be minden élelmiszert a hűtőbe, mert így tanultuk. Pedig nem mindennek tesz jót, ha hidegben tároljuk. Sőt! Egyes ételek akár tönkre is mehetnek, ha a kamra polca helyett a hűtőszekrényben landolnak.
Bors

Íme 11 élelmiszer, amelyeket rendszerint rossz helyre pakolunk:

1. Paradicsom:

Az ízletes, lédús, érett paradicsomok minden zamatukat elvesztik a hűtőben, hiszen a hideg megállítja az érési folyamatokat. De nemcsak az ízét teszi tönkre, hanem a paradicsom húsában található membránokat is lebontja, amitől az állaga lisztessé, kásássá válik. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, tároljuk a pulton, vagy a kamra polcain.

2. Hagyma

A hagyma – kivéve a snidlinget és az újhagymát, ami remekül bírja a hűtést -  könnyedén megpuhul, majd megpenészedik a hűtőben. Száraz, hűvös helyen tarva azonban sokkal tovább ízletes, frissek marad – arra azonban ügyeljünk, hogy a burgonyától messze helyezzük, mert rossz hatással vannak egymásra, hamar megromlanak. 

3. Fokhagyma

 A fokhagyma számára is a száraz, hűvös hely a megfelelő, hiszen a hűtőben először hajtani kezd, majd gumiszerűvé válik és megpenészesedik.

4. Kenyér

A hűtőben tartott kenyér hamarabb kiszárad, ezért érdemes a pulton a kenyértartóban tárolni. Ha nagyobb mennyiséget veszünk, akkor a legjobb, ha a maradékot lefagyasztjuk, így az felolvadás után is friss és puha lesz. 

5. Burgonya

A hűtő hidege a burgonyában lévő keményítőt cukorrá alakítja át, emiatt pedig a krumpli édessé és szemcséssé változik. Tartsuk inkább száraz, hűvös helyen, papírzacskóban. 

6. Méz

A méz a hidegben kikristályosodik, amitől kemény, nehezen kenhető lesz az állaga. Ha azonban alaposan lezárjuk, akkor a hűtőn kívül szinte bárhol tárolhatjuk, hiszen bármeddig eláll.

7. Bazsalikom

A zöld fűszernövény nem csak gyorsabban fonnyad, de a mellette tárolt ételek szagát is átveszi. Jobban járunk, ha a csokrot vízbe tesszük, és a polcon tároljuk. 

8. Éretlen gyümölcs

A még éretlen gyümölcs a hűtőszekrényben sem érik meg, ezért hagyjuk inkább elöl, szobahőmérsékleten. Ha már ízletes és érett, akár azonnal ehetjük is, de akkor már egy-két napra a hűtőbe is betehetjük.

9. Fűszeres szószok

Az olajnak, tartósítószernek és fűszereknek köszönhetően felbontás után is bátran tároljuk a kamrában, vagy a polcon, hiszen megromlani biztosan nem fog ott sem.

10. Olaj

Az olaj nem bírja a hűtést, attól ugyanis úgy besűrűsödik, hogy később az üvegből sem tudjuk kiönteni. Egy hűvös, száraz helyen azonban kitűnően eláll bármeddig.  

11. Kávé

A hűtőben tárolt szemes kávé elveszíti a zamatát, az aromáját, ráadásul a többi étel ízét is átveszi. Tartjuk inkább egy lezárt dobozban a polcon, nagyobb mennyiség esetéb pedig akár le is fagyaszthatjuk. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.