Aktuális

50 év után kerültek elő Karinthy agyműtétjének leletei

Gergály Judith

2016. május 6. péntek 09:30

Egyedülálló orvosi iratok bukkantak fel Karinthy Frigyes agyműtétjének részleteiről a Központi Antikvárium árverésén. Az író unokája, Karinthy Márton szerint korábban ellophatták a svéd klinikáról.

Éppen nyolcvan éve, 1936. május 5-én végezte Karinthy Frigyes agyműtétjét Stockholmban Herbert Olivecrona. A betegségével kapcsolatos gondolatairól írta az Utazás a koponyám körül című regényét. 

Karinthy Márton, az író unokája csütörtökön a Borstól tudta meg, hogy az évtizedek óta keresett dokumentumok kerültek elő egy budapesti árverés tételei között, hárommillió forintos kikiáltási áron. Eszmei értékük azonban jóval magasabb, különösen a leszármazottak számára. 

– Felháborító, hogy miért nem a családnak szóltak először! 14 éve személyesen kerestem az iratokat a svéd klinikán, ami­kor az Ördöggörcs című regényemhez gyűjtöttem anyagot. Akkor azt mondták, hogy nincsenek meg. Valaki ellophatta őket. Azóta ma hallok róla először – mondta a Kossuth-díjas író, rendező.

Az aukció tételei között van a harminc darab főként német nyelvű irat. Karinthy kezelőorvosának, Herbert Olivecronának írt levelei mellett megtalálható az orvosai által írt több levél. Az író különféle leletei, gyászjelentése, kórházi kezelésével kapcsolatos fényképek. Karinthy kórházi kezelőlapja, ceruzával kitöltött lázlapja és a kioperált tumor szövettani lelete is. Érdekesség még néhány fotó a Grand Hotel Saltsjöbaden nevű szanatóriumból, ahol az író lábadozott. 

Karinthy Márton hozzátette: azonnal felhívta az antikvárium vezetőjét, ahol annyit tudott meg, hogy egy kereskedő adta be az iratokat. 

– Egyelőre meg kell vizsgálni, hogy ezek valóban az eredeti iratok-e. Ha igen, akkor rejtély, hogy hol kallódtak ötven évig, és miért éppen a nyolcvanadik évforduló napján bukkantak fel? Szeretném, ha a magyar állam védetté nyilvánítaná a dokumentumokat, hiszen ez irodalmi közkincs – vélekedik Karinthy Márton.  

Védetté nyilváníthatják

Komoly esély van arra, hogy a papírokat az állam védetté nyilvánítja. A Műtárgyfelvételi iroda tájékoztatása szerint a közgyűjtemények rendszeresen figyelik az árveréseket, és az ő javaslatuk alapján indul el a védési eljárás. Ilyenkor a hatóság nyilvántartásába kerül. Ha közgyűjtemény részéről felmerül a kutatás, a tulajdonosnak együttműködési kötelezettsége van.

További cikkek

Szörnyűség

Kislányával együtt elraboltak és megerőszakoltak egy kaposvári nőt

Szexi

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

The Spectator: az Orbán Viktor elűzésére tett próbálkozás darabokra hullik

borsonline.hu

Felháborító taplóság: Fellépése közben sörösüveggel dobták meg Tóth Gabit

mandiner.hu

Hodász: Nem tudom, hogy valóban létezik-e meleglobbi

szoljon.hu

Elhunyt Szatmári Imre, a szolnoki gasztronómia kiválósága

nemzetisport.hu

Aus. Open: Bondár Anna–Anasztaszija Pavljucsenkova – élőben az NSO-n!

vg.hu

Home office-ban van? Így alakul a távmunka költségtérítése

borsonline.hu

„Sikítást hallottam” – nem tudta megmenteni az édesapa a két gyermekét és feleségét

borsonline.hu

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

origo.hu

A lehető legkegyetlenebb hazugsággal akart pénzhez jutni egy anya