Aktuális

Kincset talált a magyar kalandor író

B. P.

Létrehozva: 2016.04.21.

Siker koronázta a Jack London-rajongó magyar író, Centauri idei második túráját, amelyen a nagy előd mintájára sajátos aranyásásra indult.

Tíznaposra tervezett útja végül 48 órával tovább tartott, de megérte. Igaz, önmagának adta fel a leckét azzal, hogy fáradtan, stresszesen és hatalmas málhával vágott neki a kalandnak, amelynek céljául arany helyett zafírt tűzött ki. Előbbiből ugyanis már az elején talált párat, ám a kék kő alaposan próbára tette. 100-110 kilométert tett meg, hat patak kilenc különböző szakaszán és három bányában kutatott, mielőtt diadalittasan felkiálthatott volna.

Az utolsó napról így ír Facebook oldalán: „A korábbi napokban százszor is közel hajoltam egy-egy kékesnek tűnő kvarchoz. De a kékségükben mindig volt valami a haloványságon túli, mély bizonytalanság is, és ha kivettem őket csipesszel, a kékségük rögtön eltűnt, szürkék vagy fehérek lettek. És akkor a 12. napon, délután három felé, majdnem középen valami felkéklik. Oltári kicsi, de nagyon kék. Nem hiszek a szememnek. Nagy félelemmel nyúlok a kicsi, kereknek tűnő kék darabkához, és csak annyira emelem ki a vékony vízréteg alól, hogy tisztán lássam a színét. És a kristály kiemelve még kékebb! De milyen kék! Nem világoskék, nem sötétkék, nem égszínkék. Erre egyetlen szó van: zafírkék!”

Centauri ibolyát, salátaboglárkát, csipkebogyót és halat evett. Nem csoda, hogy a túra során, amikor is több éjszakát a szabadban vagy fűtetlen helyen töltött, hat kilót fogyott. Az apró zafír mellett 7-8 szem arannyal, több száz gránátkővel és öt kiló opállal, valamint új regénye fejezeteivel lett gazdagabb a Börzsönyben. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek