Kevesen tudják, de az alkoholfogyasztás Kínában nem csak a baráti vagy családi összejöveteleken szokás, hanem az üzleti tárgyalásoknak is szerves részét képezi. Itt most nem egy sikeres megállapodás utáni koccintásra gondolunk, hanem a kínaiak konktéran egy-egy szerződés aláírása után a sárga földig isszák magukat, mindezt azért, „mert ez a szokás.” Éppen ezért azt az elvet vallják, hogy ezt az elemet már egészen korán meg kell tanulniuk a sikerre áhítozó fiataloknak.
A délnyugat-kínai Ansun város egyik egyetemén pedig nem tévedés, pontosan ezt tanítják meg az egyik üzleti kurzus hallgatónak.
– Mindannyian az értékesítésben fogtok dolgozni a diploma után, ezért meg kell tanulnotok, hogyan kell pajcsiut inni. – idézi a NetEase az intézmény egyik oktatóját.
A pajcsiu egy magas (40-60%) alkoholtartalmú, színtelen égetett gabonapárlat, melyet Kínában fogyasztanak és ahogy a képek is mutatják, ezen a kurzuson nem vizsgalapok és tollak vannak az asztalokon, hanem az erős alkohol és rengeteg műanyag pohár. A kínai hírek azt írják, hogy az osztályzás az elfogyasztott ital mennyiségétől függ. 100 pontot ért egy egész pohár, egy fél pohár már csak 90-et, egy korty pedig 60-at. Azok a diákok, akik nem ittak, azok gyakorlatilag megbuktak.
Nem biztos, hogy igazságos a rendszer, de hát mindenki másképp csinálja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.