Aktuális

Megszűnt zenekart támogat Balog minisztériuma

O. Zs., F. Zs.

Létrehozva: 2016.03.30.

Ifjú tehetségek megsegítésére hozta létre a Nemzeti Kulturális Alap, de mára az elmaradó jogdíjakat is kompenzálják. Vicc, hogy a hat éve feloszlott Kispál és a Borz 1,4 milliós támogatást kap az idén.

„Cseh Tamás Program? Ez csak rongálja az emlékét. Ráadásul az özvegyének, Évának a beleegyezése nélkül indították, egyszerű kisajátítással. Jogdíjpénzeket vesznek el másoktól, abból van a program... Nem. Ez Tamásnak nagyon kellemetlen lenne!” – Bereményi Géza író vélekedett így a közelmúltban arról a programról, amelyet alkotótársáról, Cseh Tamás énekesről neveztek el. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar író amiatt háborodott föl, mert eredetileg az volt a cél: a kezdő, fiatal feltörekvő zenekarokat támogassák.

Nos, ilyen együttes éppen most is akad, de tény, idén a már évtizede, sőt évtizedek óta a pályán lévő, befutott, ne­ves zenekarok is a húsosfazék közelébe kerülnek. Ők pedig azért pályáznak, hogy a meg nem kapott jogdíjaikat visszautaltatják nekik. Rendben van ez?

– Tíz, tizenöt éve, amikor elkezdődtek az internetes letöltések, sok előadónak került veszélybe a megélhetése, hiszen nem kaptak jogdíjakat, a zenéi­ket szó szerint ellopták – magyarázza Sa­jó Dávid, az In­dex szakúj­ság­írója.

– Ekkor találta ki az állam – szerintem helytelenül – az üres hanghordozók után járó jogdíjat, ami azt jelenti, hogy ha veszünk egy bármilyen üres adathordozót (pendrive-ot vagy bármit), annak az árából visszaosztanak a zenészeknek. Az állam így kompenzálja azt, hogy a művészek elég jogdíjat kapjanak. A Cseh Tamás Program – amely a Nemzeti Kulturális Alaphoz tartozik, és Balog Zoltán miniszter az elnöke – lényege, hogy ebből az összbevételből levesznek 25 százalékot, és azt osztják szét támogatás formájában. Mivel a zenészek – főleg a nagynevű előadók – úgy érzik, hogy ez is az ő pénzük, pályáznak erre a programra, és nagy eséllyel kapnak is belőle.

Idén jó néhány „nagy név” is kapott pénzt. A teljes listán sok fiatal, támogatásra érdemes tehetség található, de mellettük jócskán akad olyan is, aki a kezdeti elképzelésbe – ifjú tehetségek támogatása – semmiképpen sem férne bele. Külön furcsaság, hogy a pályázat nyertesei között feltűnik a Kispál és a Borz nevű formáció, amely hivatalosan 2010-ben feloszlott. Igaz, időnként még összeállnak, de nem ezen a néven.
Megkerestük a Cseh Tamás Program kollégiumának egyik tagját, Ricsi Pít, az Animal Cannibals zenekar tagját, mit gondol a helyzetről?

– Tény, másfél éve úgy kezdődött a Cseh Tamás Program, hogy először a tehetségeket emeltük ki, aztán, ahogyan növekedtek a pályázatra kiírható összegek, ez fejlődött tovább. Értelmesebbnek találták ugyanis, ha nem több ezer szerző kap nagyon kevés pénzt, hanem inkább fókuszáltan azok között osztják szét ezt az összeget, akiknek van elképzelésük, ötletük arra, hogyan lehet ezeket a forintokat értelmesen felhasználni. Itt több száz millió forintról van szó, amelynek nagy részét idén nem a fiatal tehetségek kapják, hanem azok, akik valamit letettek már az asztalra. Fontosnak tartjuk, hogy a magyar zenekaroknak a külföldi karrierjét támogassuk. Épp ezért sok együttest kapott idén támogatást külföldi koncerten vagy konferencián való részvételre.

Idei lista

Mire kapták a Cseh Tamás Program támogatását? Néhány a lisátról:

The Biebers – 400 000 forint londoni koncertre 

Kispál és a Borz – 1 400 000 forint európai turnéra

Péterfy Bori – 400 000 forint londoni koncertre

Tankcsapda – 1 000 000 forint nemzetközi koncertekre

Kállay-Saunders András 500 000 forint nemzetközi promó­cióra 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek