Aktuális

Meghalt Marika, mert nincs a faluban térerő

BLN

Létrehozva: 2016.03.05.

A 75 éves Molnár Ferenc feleségének életébe került, hogy nem tudtak mentőt hívni a falujából. Kisbárapátiban ugyanis semmi térerő.

Szinte elképzelhetetlen, hogy 2016-ban akad magyar település, ahol nem lehet mobiltelefont használni, mert egyszerűen nincs térerő. Pláne abban a községben, amelyik az „Európai falu” címet is magán viseli. A somogyi Kisbárapáti ilyen: az ötszázlelkes völgyi falucska közelében több átjátszótorony is van, de a dombok beárnyékolnak. A helyieknek komoly bajt jelent, ha sürgős segítséget, mentőt, tűzoltót kellene hívni.

Mentőhöz sincs vonal

A helyzet nemrég szomorú tragédiához vezetett: a 75 éves Molnár Ferenc novemberben a feleségét vesztette el.

– Este 11 körül rosszul lett Marikám, köhögni kezdett. Ak­kor még a megfázásának tud­tuk be. A vezetékes vonalon tudtam riasztani az ügyeletes orvost. Ez szerencse volt, mert egy nagyobb szél, vezetékre lógó faág is rögtön elviszi a vonalat. Az orvos fél óra múlva ért ki, Marika csak egyre rosszabbul lett, elájult. Kapott injekciót, oxigént, de újra elájult – idézi fel elfúló han­gon az öz­vegy.

Az orvos akkor már próbálta újraéleszteni is, közben a mobilján folyamatosan hívta a mentőket, nem jött vonal.

– Hajnali kettőkor az orvos feladta, Marikám el­ment. Szívrohama volt. Mondja meg, az ügyeletes orvos miért nem kap mobil defibrillátort? Vagy úgy kérdezem, városban miért, falun miért nem? – dühödik fel Ferenc. Az 58 éves asszony a falu lelke volt, mindenki csak úgy hívta, Szupernagyi.

Odaveszett az otthona

– Ha eléggé nekidőlök az ablaknak, jön valami vonal, de az semmi. Tizenöt éve folyik ez a reménytelen küzdelem, novemberben tűzoltót nem tudtunk hívni, egy 81 éves asszony otthona veszett oda. Egy cég felajánlotta a 85 méteres próbamérő tornyát, de a mobilszolgáltató válaszra sem méltat bennünket. Úgysem adnánk elég előfizetőt? – tárja szét karjait a polgármester, Kiss Jánosné.

Ha visszahív mindenkit a vezetékesen, akiről utólag látja, hogy kereste, 20–30 ezres számla is összejön. Aláírásokat gyűjtöttek, járási hivatalhoz fordultak, hiába.

Drága a vezetékes

– A faluban a többség hetven év felett jár, a vezetékest nem tudják megengedni maguknak a magas tarifa miatt, főleg, ha elköltözött gyerekeikkel akarnak beszélni, akiknek pedig a mobil jelent mindent. Az ügy Lázár János kancelláriaminiszterhez is eljutott, azt mondta, megnézi, mit tehet, hány ilyen magyar település lehet. A polgármester asszony szerint ennek már egy éve. (Jegyzetünk itt.)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek