Aktuális

Peti kivárta, amíg elaludtak szülei, majd öngyilkos lett

Munkatársunktól

2016. február 27. szombat 04:20

Életvidám, boldog gyerek volt az a 12 éves fiú, aki saját szobájában akasztotta fel magát. Peti megvárta, míg szülei elalszanak, majd búcsúlevelet írt, és végzett magával. A faluban úgy tudják, a családban történt már öngyilkosság.

Fekete zászló lobog a hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskola főbejárata fölött. Az iskolában ezzel állítanak emléket tanulójuk, a 12 éves L. Péternek, aki február 22-én vetett véget életének. A gyermek szobájában akasztotta fel magát. Úgy tudni, hogy Petire a testvére talált rá. A tragédia helyszínén egy búcsúlevelet találtak, melyben a fiú rossz jegyeivel magyarázza tettét. A diákok, a család és a barátok százával gyászolják Petit.

Sok barátja volt

– Peti nagyon vidám, mosolygós volt, az a fajta kamasz, akinek sok barátja van a szerethetô egyénisége miatt – mondja egy ismerős a Borsnak. – Úgy tudom, hogy hatalmas, szerető családban élt, a bátyjával is imádták egymást, mindkét oldalról rajongtak értük a szülők. A két fiú között nem tettek különbséget, nem rivalizáltak egymással a testvérek – emlékszik vissza informátorunk. A férfi úgy tudja, Peti a végzetes napon még bement az iskolába, majd hazaérve írta meg búcsúlevelét. Elôre eltervezhette az öngyilkosságot.

Vonat elé ugrott

– Megvárta, amíg a szülei nyugovóra térnek, majd felakasztotta magát. Szörnyűség, ami történt, Peti annyira vidámnak látszott, hogy senki nem gondolta volna róla, hogy sötét gondolatok nyomasztják. Nem volt rossz tanuló, átlagos színvonalon teljesített – magyarázza az ismerős.
A környékbeliektől úgy tudjuk, hogy a család életében már korábban is történt tragédia. Azt beszélik, pár éve Peti unokatestvére is öngyilkos lett. Ő vonat elé vetette magát.

Örökre titok marad

– Lehetséges, hogy azóta tört meg valami Petiben. Nem gondolom, hogy csak a bizonyítvány lenne az oka, mert már jó ideje kiosztották neki a félévi értesítőjét. Amennyire tudom, a család sem az a fajta, aki bántotta volna Petit a rossz jegyekért, vagy tökéletességig hajszolta volna őt. Olyan elvárásokat sem támasztottak a fiú elé, amit ne tudott volna teljesíteni – vélekedik egy ismerőse.

A megtört családtagok nem kívántak a Borsnak nyilatkozni.

– Felfoghatatlan, ami történt. Azonban az okok bonyolultak és szerteágazóak. Nem lehet csupán egy kevésbé sikeres bizonyítvánnyal megmagyarázni az öngyilkosságot – mondja a rokon, aki nem akart részletekbe bocsátkozni kegyeleti okokra hivatkozva.

– Ez a család belügye – mondta búcsúzóul.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a +36-1/116-123-as ingyenes, lelkielsősegély-számot! 

Örökölhető a hajlam

Ha egy családon belül történt már öngyilkosság, akkor a szülőknek éberebbeknek kell lenniük az átlagosnál, ugyanis nem csak a mintát követheti a rokon, de a génjeiben is hordozhatja a hajlamot rá – állítja dr. Rihmer Zoltán professzor. Egyre több jel utal arra, hogy a gének hordozzák azokat az információkat, amik hajlamossá tehetnek minket a depresszióra, vagy egyéb pszichiátriai betegségre. Fontos tudni, hogy nem jelenthető ki: egy konkrét gén felelős az öngyilkosságra való hajlamért. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen döntést hozzon, számos körülménynek kell egyszerre érvényesülnie. A génekkel is van: valószínűleg több gén megléte szükséges a hajlam kialakulásához. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15407776_auto_resized.jpg
origo.hu

A lengyel sztárkapus szexi felesége is szurkol majd a világbajnok ellen - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10478_resized.jpg?avcount=1670163009
origo.hu

Bikiniben mutatta meg magát az egykori Violetta - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15407905_auto_resized.jpg
vg.hu

Íme az amerikai titkosszolgálat forgatókönyve az orosz–ukrán háború következő hónapjaira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15407431_auto_resized.jpg
ripost.hu

Világbajnok lett a magyar cukrász a Brémai muzsikusokkal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15406135_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalint zavarja, hogy Magyarország megkaphatja az uniós pénzeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15407620_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. december 5.: a Rák ne törődjön az irigyeivel, a Vízöntő szerencsés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15407851_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Orbán Viktor személyesen fogadott egy idős házaspárt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15407644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a TV2 egyik munkatársa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10449_resized.jpg?avcount=1670163009
mindmegette.hu

A karácsonyi asztal sztárja lesz, ha így készíted a tiramisut!(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15407922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Érvényesült az alvilág törvénye: hajléktalanok találták meg a Dunában a gyilkos fegyvert

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/fpsAATkra0-uuYB7tvrZjQRoVx3Rrpto79aQZ4LgoFI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MzliZTVhNTczODQ0MDM4ZWRiZDYwNDdlNmMzNWM0.jpg
Fidelitas

Nyitrai Zsolt: A Fidelitasnak nagy szerepe volt a jobboldal választási győzelmében

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/Yc3ETvyYqlcucXeILxYnZM7zXQ46enzQFyn5WnpKc0U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUzZjM3MmM1YjhkNTQwM2ZhNGQyMjdjYWUyNmI4OWZh.jpg
Tragédia

Elhagyná otthonát és nevet változtatna a mindkét szemétől megfosztott kemecsei édesanya családja