Aktuális

Terrortámadás Párizsban, 120-nál is több halott

MTI

Létrehozva: 2015.11.14.

A francia hírforrások szerint eddig már több mint 120 halottja van a pénteken késő este kezdődött párizsi fegyveres támadásoknak, és a rendőrség közlése szerint mintegy száz embert ejtettek túszul a francia főváros Bataclan koncerttermében.

A koncerttermen kívül két helyről jelentettek lövöldözést péntek este Párizs belső kerületeiben. Ugyanakkor a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszíne, a Stade de France nemzeti stadion közeléből három robbanást jelentettek, a biztonsági erők pedig kimenekítették a mérkőzésről Francois Hollande köztársasági elnököt, aki nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.

Az Europe 1 francia rádió éjfél előtt nem sokkal újabb helyszínről, a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont közeléből is lövöldözést jelentett. Médiahírek szerint már hatra nőtt a párizsi fegyveres támadások helyszíneinek száma.

Ezt a számot kell hívni

Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a terrortámadások miatt a külgazdasági és külügyminiszter péntek éjjel. „Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát” – mondta az M1 műsorában Szijjártó Péter. „Magyarország a francia emberek mellett áll, együtt érzünk velük, és a terror minden formáját elítéljük” – közölte a miniszter.

„Párizsban nem csak Franciaország és a franciák, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást” – jelentette ki péntek este a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök. Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonása érdekében. New York rendőrségét az összehangolt párizsi terrortámadások nyomán készültségbe helyezték.

Az olasz belügyminisztérium péntek késő este fokozott terrorizmusellenes készültséget rendelt el egész Itáliában, kiemelt védelemmel az olaszországi francia képviseleteknél. Matteo Renzi olasz miniszterelnök a római kormánypalotából követi figyelemmel a párizsi fejleményeket. Rómában és Milánóban megerősítették a francia diplomáciai képviseletek és a Franciaországgal kapcsolatos más hivatalok védelmét.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek