Aktuális

Utcát kap az olaszliszkai lincselés áldozata

M. S.

2015. július 29. szerda 05:40

Átnevezik Tiszavasváriban a Zalka Máté utcát, a képviselő-testület döntése értelmében a közterület a 9 éve Olaszliszkán meglincselt Szögi Lajos tanár úrról kapja a nevét.

Augusztustól a város egykori neves pedagógusa, a bestiális kegyetlenséggel meggyilkolt Szögi Lajos nevét viseli Tiszavasváriban a Zalka Máté utca – tudta meg a Bors.

– A képviselő-testület nemrég döntött az átnevezésről, az önkormányzat természetesen a hozzátartozókat is értesítette – közölte lapunkkal a Szögi családot képviselő jogász, dr. Helmeczy László.

– Sajnos azt kell mondanom, hogy amíg a város a szívén viseli a Szögi család támogatását, addig az állam hozzáállása korántsem ilyen pozitív. Hiába ítélt meg a bíróság jogerősen 46 millió forintos kártérítést, a család ebből eddig egy fillért sem látott. Nyilvánvaló, hogy az elkövetők nem fogják tudni megfizetni a kártérítést, ezért úgy vélem: az állam besegíthetne, ugyanolyan alapon, ahogyan a romagyilkosságok érintettjeit és a Quaestor-károsultakat is megsegíti – tette hozzá az ügyvéd.

Idősebb Szögi Lajos kilenc éve minden reggel a temetőben kezdi a napot.

– Az első utam a fiam sírjához vezet, csak utána jöhetnek a napi teendők. Így lesz ez már életem végéig, én és a családom sosem fogja kiheverni a minket ért traumát. Nagyon hálás vagyok a városnak, hogy tisztességgel ápolják a fiam emlékét. A három unokám élete szerencsére jó irányba halad. A legnagyobb lány már férjhez ment, Budapesten él. A középső húga ötödéves az orvosi egyetemen. A legkisebb lány most érettségizett, remélem, hogy megélem, amikor őt is felveszik az egyetemre. Ez volt az édesapja álma is – mondta idősebb Szögi Lajos.

A sors különös játéka, hogy az idős úr a fiáról elnevezett utca végében született. Most már duplán kötődik ehhez a környékhez.

A Vörös Hadseregben harcolt Zalka Máté

Zalka Máté (1896–1937) harcolt az első világháborúban, majd 1920-ban csatlakozott a Vörös Hadsereghez, és belépett a kommunista pártba. Miután a polgárháború véget ért, irodalmi tevékenységet folytatott Moszkvában.

Végignézték a lányok a brutális vérengzést

Szögi Lajos 2006 október 15-én két kisebbik lányával hajtott át autóval Olaszliszkán, amikor elsodort egy 12 éves gyereket. A lány nem sérült meg, ám rokonai rárontottak a tanárra, és lányai szeme láttára agyonverték. Az tanárember fejét több mint 50 sérülés érte. Nyolc embert ítéltek el, hárman
életfogytot kaptak a kegyetlen emberölés miatt.

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

vg.hu

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

metropol.hu

Elfogták a késelőt, aki a XVI. kerületben szúrt szíven egy nyomába eredő férfit

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

szon.hu

Nagy bejelentést tett a polgármester: Nyíregyháza hamarosan történelmet írhat!

origo.hu

Megint eltűnhet egy népszerű, emblematikus állat

mindmegette.hu

Egyszerű, de nagyszerű! Így lesz igazán krémes a paradicsomos tészta húsmentesen

origo.hu

Marhákra kiadott gázkibocsátási tanúsítvány miatt lehet botrány az USA-ban

nemzetisport.hu

Videó: nemek közti MMA-meccset rendeztek, kitört a káosz

nemzetisport.hu

MU: Ha Martial hazudik, végleg meg kell szabadulni tőle – Ferdinand

mandiner.hu

Belső vizsgálatot rendelt el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a Völner-ügy miatt

origo.hu

Alexander Skarsgard magyarul esküszik bosszút apja gyilkosa ellen - videó