A Halászbástyára néz a csokimenta, a budai Vár előtt terem a mexikói uborka, a Szent István-bazilikával szemez az apacs paprika, a koktélparadicsomtól pedig tökéletesen rálátni a Gellért-hegyre.
Túlzás? Lehet, ám a budapesti luxushotel főszakácsa, Roland Holzer szerint az ötlete több szempontból is messze felülmúlta az elvárásait.
– Közvetlen kapcsolatban vagyok a bio termesztett növényekkel, így mindent tudok róluk. Bár nem beszélgetek velük, a törődésemet nagyon meghálálják a színükkel és az ízvilágukkal. Érdemes megdörzsölni a többféle menta levelét, majd megszagolni az ujjunkat, hogy érezzük a frissességet, de az itteni koktélparadicsom íze is mennyei, vagy ha úgy tetszik, paradicsomi! – neveti, miközben kóstolót kínál. A gondosan megépített, fénytől és madaraktól védett kiskert kincsei a legutóbbi nagy vihart is sikeresen átvészelték, miközben máshol fákat csavart ki az ítéletidő.
– Mindennap magam szüretelek, egyenesen az örök panorámás tetőtérből viszem a konyhába a termést, ahol azonnal fel is dolgozom azt. Igaz, hogy meg kellett tanulnom a kertészkedés fortélyait, például azt, hogyan metszszek vagy szakítsam le a termést szakszerűen, de megérte! – mondja a Kempinski Hotel séfje, aki büszke arra, hogy a tavalyi tesztüzemmód sikerét követően idén már háromszor több zöldség és fűszernövény terem Budapest felett.
– Lelkesít a vetemény, jövőre bébirépát is szeretnék ültetni, hogy annak felhasználásával valósítsam meg a frissen megálmodott zsályás fantáziámat – magyarázza a levendula szerelmese, aki a kiskertből többek közt David Hasselhoff, Craig David, a Toto együttes vagy a Mr. President-frontember, LayZee tányérjára is szállított a tetőkerti friss zöldségekből és fűszerekkel készült ételkölteményeket.