Aktuális

Konkurens cég akart robbantani Budapesten?

Hu-Zo, M. S.

2015. május 20. szerda 05:10

Bár Európa az Iszlám Államot emlegeti az M0-s annahegyi pihenőjénél talált bomba ügyében, a valóság valószínűleg ennél jóval prózaibb: anyagiak állhatnak a háttérben.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy csak pánikkeltés vagy valóban tömeggyilkosság volt a célja annak az ismeretlen férfinak, aki múlt szombaton csőbombát hagyott az Omega Group Prágából Várnába tartó járatán.

A vészhelyzetre ma már csak egy rendőrségi szalagkordon csonkja emlékeztet az annahegyi pihenő benzinkútjánál. A Mol- kút munkatársai és a szomszédos éjjel-nappal nyitva tartó étterem alkalmazottai sem igazán bőbeszédűek. Utóbbiak annyit azért elárultak, hogy nagy bosszúságot okozott nekik az eset, mivel egész éjjel nem fogadhattak vendégeket.

Szerintük annyi rendőr volt kint, hogy „talán Pest megye öszszes zsaruja ide koncentrálódott”. Kedden a parkolóban jellemzően inkább külföldi kamionok várakoztak. A magyar autósok közül volt, aki nem is hallott a bombáról, de a többség a hírekből értesült róla. Egy férfi arról beszélt: nem érti, hogy a szerkezetet miért a benzinkútnál hatástalanították, miért nem vitték arrébb.

– Milyen tűzijáték keletkezik, ha a buszban felrobban a bomba, aztán kigyullad a busz és röpül az egész kút? – tette fel a költői kérdést a férfi.

A Trud című bolgár lap arról számolt be, hogy a magyar hatóságok szerint a csőbomba igen nagy erejű volt. Épp ezért az utasoknak azt mondták, ad­janak hálát az égieknek második életükért. A bolgár lapok azt is megszellőztették – névtelen forrásra hivatkozva –, hogy a bombát az Iszlám Állam terrorszervezet készíthette.

A hír egyébként nagy port vert fel Nyugaton is, a legnagyobb lapok is beszámoltak a bombáról.

Később a bolgár sajtó viszont már arról beszélt: inkább busztársaságok közti piacszerző vitáról lehet szó. Ezt erôsíti a Terrorelhárítási Központ (TEK) tegnap délután ki­adott közleménye is, amely szerint nem köthetô terrrorszervezethez a gyanús csomag, sem ideológiai, sem politikai, de még vallási radikalizmus sem áll a háttérben.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberölés kísérlete miatt indított nyomozást. Ugyanakkor a bomba valószínûleg nem is bomba volt: a busz sofôrje vallomásában azt mondta, hogy ablakmosó folyadékot talált az óraszerkezet mellett.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a MOL különleges beszámolója

vg.hu

Zelenszkij már ősszel tudhatta, hogy támadni fognak az oroszok

mandiner.hu

Állandó pörgés az életem – Bíró Lajos a Mandinernek

ripost.hu

Egy időutazó megjósolta II. Erzsébet királynő halálát

origo.hu

Holtan találták Vajna Tímea barátját, a rendőrség is nyomoz

astronet.hu

Ez a 4 csillagjegy a kezébe veszi a sorsát, és megvalósítja az álmait augusztus végéig

borsonline.hu

Szlávik János bejelentette: új fertőzés terjed, súlyos megbetegedést okoz

borsonline.hu

Durva változás jön a budapesti tömegközlekedésben, közleményt adott ki a BKK

borsonline.hu

Fotó: Olyat csinálnak Rúzsa Magdi ikrei, szüleik szétröhögik magukat

További cikkek

Részletek

Négy műtéten van túl a nagypeterdi horrorbaleset túlélője – unokája segített a mentés során

Luxus

Hajléktalan voltam, most százmillióim vannak