Aktuális

173 évig várhat a gyilkosok pénzére Cozma apja

H. Á., G. Zs.

2015. január 9. péntek 04:10

Az agyonszúrt kézilabdás szülei hiába reménykednek, biztos, hogy Raffaelék börtönmunkájából gyakorlatilag egy fityinget sem láthatnak. A gyilkosok ha száz évig élnének se tudnák törleszteni a kártérítést.

Petre Cozma elkeseredetten nyilatkozott a napokban a magyar és a román sajtónak. Fiát, Marian Cozmát, az MKB Veszprém válogatott kézilabdázóját hat éve gyilkolták meg, a család azóta is gyászol. A lelki sebek mellett a szülők egészsége is leromlott, sőt súlyos anyagi gondokkal küzdenek.

Pedig nem kellene nyomorogniuk, hiszen jogerősen 211 millió forint kártérítésre kötelezték a kézilabdázó haláláért felelős öt embert (Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt emberölésért, P. Gábort és B. Csabát testi sértésért ítélték el). Csakhogy ezt a pénzt jelen állás szerint aligha látják majd. Ha a börtönben végzett munkájuk utáni keresetükből kellene például kifizetniük a kártérítés fejenként rájuk eső részét (42,2 millió forintot), akkor ehhez fejenként 173 évig kellene félretenniük.

– Az elítéltek számára a büntetés-végrehajtási intézetekben kötelező dolgozni. Ez alól kivétel, ha egészségi állapota, vagy kora (fiatalkorú vagy nyugdíjas) ezt nem teszi lehetővé. Aki nem dolgozik, az általában oktatásban vagy képzésben vehet részt – tudta meg a Bors a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától, akik konkrét elítéltekkel kapcsolatban nem adhattak tájékoztatást.

A Bors úgy tudja, a 18 éves büntetését a szombathelyi börtönben töltő Raffael Sándor dobozokat hajtogat, amiért a többi elítélthez hasonlóan a mindenkori minimálbér egyharmadát, 33 835 forintot kapja meg. Ebből lejön naponta 450 forint rabtartásra. A fennmaradó körülbelül 20 ezer forintból vonják le az elítélt különböző kötelezettségeinek költségeit (bűnügyi költség, gyerektartás, kártérítés).

Mondjon le az állam a bűnügyi perköltségről!

Nem csak a munkabérből lehetne megfizetni a Cozma családnak járó kártérítést. Ügyvédjük, dr. Helmeczy László szerint ugyanis az elkövetőktől különböző nagy értékű vagyontárgyakat (ingatlanok, autók) zároltak, ezeket is el lehetne árverezni. Bonyolítja a helyzetet, hogy Raffaeléknek a mintegy 70 millió forintos bűnügyi költségeket is meg kell(ene) fizetniük. Ennek megtérítése megelőzi a kártérítését.

– Az államnak le kellene mondania a bűnügyi költségek követeléséről – véli Helmeczy.

Jótékonysági meccs lesz

Az MKB-MVM Veszprém február 8-án a játékos halálának hatodik évfordulóján jótékonysági meccset vív Cozma korábbi csapatával, a Dinamo Bucurestivel. A találkozó teljes bevételét a család megsegítésére ajánlják fel.

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Félbeszakadt egy focimeccs Sevillában, mert egy rúddal fejbe dobták az egyik játékost

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 16.: A Bika kimondja, amit gondol, a Halak bizonyít vasárnap

origo.hu

Bekanyarodott a busz a száguldó robogós elé, ami ezután történt, olyan egyszer van az életben - videó

hirtv.hu

Visszalépett az ellenzéki előválasztás egyik győztes jelöltje

kisalfold.hu

Meseházikó, nyugalommal, csodakilátással Tényőn

origo.hu

A kamerákat és a GPS-t is kihagyták ebből a mobilból, a magánszférára tekintettel

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: A portugálok ellen nem hibázhatunk – Sipos

vg.hu

Komoly sokk érte
 a szerb áramszektort

mandiner.hu

Aki parizerrel akar kormányt váltani – Jakab Péter portréja

ripost.hu

Ájultra erőszakolták a 3 gyermekes édesanyát, borzalmas, ki művelte ezt vele

ripost.hu

Először szólalt meg Eva Rezesova szabadulása óta: "a mai napig bűntudatom van"

origo.hu

Kik a pornóipar legújabb sztárjai?