Aktuális

Több országban is betiltották az energiaitalt

Bors

Létrehozva: 2014.11.19.

Több mint kétezer gyereken végzett teszt állapította meg, hogy a hat év alattiaknak akár súlyos szívritmuszavart is okozhat már napi egy doboz energiaital is, többek között a koffein miatt, ami mérgezést is okozhat.

A tünetek jellemzően súlyos szív- vagy neurológiai, vagyis idegrendszeri problémák – állítja Steven Lipshultz kardiológus professzor.

Az elmúlt három évben „csak” Európában és az USA-ban több tucat gyerek került ezért kórházba. Éppen ezért intenek az orvosok: óvatosan kortyolgassuk az energiaitalokat! A „túladagolás” tünetei ugyanis akár súlyos szívproblémák – beleértve a szívritmuszavarokat is –, illetve idegrendszeri problémák, görcsök és rohamok is lehetnek.

Európai betiltások

Norvégiában, Dániában és Franciaországban betiltották az egyik legismertebb energiaitalt. John Higgins amerikai kutató egy állatkísérletben kimutatta, hogy a taurinnal táplált patkányok szorongtak, s öncsonkítás is előfordult náluk. Az embernél is kapcsolatot találtak a szer fogyasztása és az úgynevezett kockázatkereső viselkedés között.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek