Aktuális

Soros harmincszor gazdagabb, mint Gattyán

Bors

2014. november 9. vasárnap 08:00

Legvagyonosabb honfitársunk, Gattyán György üde színfolt az új magyar nábobok sorában: nem állam emlőin csüggve szedte meg magát. 174 milliárdja nem semmi, de hol van ő még a külföldön meggazdagodott magyaroktól! 

A számítógépes szexbizniszben robbantó Gattyán György anyagiakban lenyomta az éveken át magyar csúcson álló két Sándort, Csányit és Demjánt, legalábbis a Forbes magazin újságíróinak becslése szerint. Vagyona immár 174,3 milliárdot tesz ki.

Szó se róla: szép pénz ez, de csak itthon. György nem csak Bill Gatesékhez képest „szegénylegény”, de a Nyugaton letelepedett, sőt a szomszédos országok magyar milliárdosaihoz képest is.

Ebben a sorban – ki ne tudná – Soros György az etalon. A tőzsdezseni a világ leggazdagabbjai között folyamatosan benn van az első húszban. Vagyona már elérte forintba átszámolva a 4860 milliárdot, azaz közel harmincszorosát Gattyánénak. Munkamániás, magánéletéről legfeljebb csak nőügyei kapcsán hallhatunk: nemrég negyven évvel fiatalabb párjával, Tamiko Boltonnal pózolt, aki egy brazil szappanopera-színésznőt utasított maga mögé a milliárdos üzletember szívéért folytatott harcban.

Vagyonával szerzett magának tekintélyt Amerikában Udvarházy Ferenc István (Steven Ferencz Udvar-Házy), a magyar származású, 68 éves amerikai filantróp üzletember. Gyermekként hagyta el Magyarországot, jelenleg az International Lease Finance repülőgépipari cég vezetője. Ő rendelkezik az Egyesült Államok legnagyobb repülőgépflottájával: majd’ ezer Boeing és Airbus van a tulajdonában. Közel hárommilliárd dolláros vagyonával ő Amerika 130. leggazdagabb embere. Néha úgy tesz, mintha azt tenné a pénzével, amit akar. Kaliforniában szinte tüntetőleg megvett egy melegbárt, de amikor kiderült, hogy hotelként akarja működtetni, óriási tiltakozást váltott ki a melegek körében.

A világ háromszáz legvagyonosabb embere között találjuk a szintén Amerikában élő Thomas Peterffyt. A több mint másfél milliárd dollárt magáénak tudó hetvenéves férfi a II. világháború idején született, egy éppen bombatámadás alatt álló ház pincéjében. 1965-ben vándorolt ki, és szintén a tőzsdén szedte meg magát. Imádja a lovakat, Kincsem kultuszának nagy ápolója. Nem szereti a nagyvárosokat, tíz éve Greenwichben 45 millió dollárért hatalmas lótenyésztő farmot vásárolt.

A ma Szlovákiához tartozó Fülek magyar szülöttje az ötödik leggazdagabb ausztrál. Frank Löwy vagyona öt és fél milliárd dollár fölé tehető. Hazajár Fülekre, ahol tavaly holokauszt emlékművet avatott.

Az idén 84. életévét betöltő Frank Löwy Budapesten vészelte át a háborút. 1946-ban Franciaországon át az akkori brit mandátum alatt álló Palesztinába ment, ahol a Haganah és a Golani Brigád tagjaként harcolt. 1958-ban érkezett Ausztráliába, ahol mára az ország egyik leggazdagabb emberévé vált, vagyonát ingatlanfejlesztőként gyűjtötte. Van egy Ilona nevű – édesanyjáról elnevezett – jachtja, amely az egyik legnagyobb ilyen hajó a világon.

Löwy imádja a futballt, ő volt az Ausztrál Labdarúgó Szövetség elnöke, és 1965-ben egyike volt az Ausztráliában élő magyarok labdarúgócsapata, a Saint George Budapest alapítóinak.

A világ pénzének urai:

Bill Gates: (USA), a Microsoft társalapítója - 76 milliárd dollár
Carlos Slim: (Mexikó), az América Móvil tulajdonosa -72 milliárd dollár
Amancio Ortega: (Spanyolország), a Zara tulajdonosa - 64 milliárd dollár
Warren Buffett: (USA) üzletember - 58,2 milliárd dollár
Larry Ellison: (USA), az Oracle Corporationt vezetője - 48 milliárd dollár)

A magyar nábobok

Gattyán György: 174,3 milliárd forint - 750 millió dollár
Csányi Sándor: 159,5 milliárd forint - 690 millió dollár
Demján Sándor: 146,3 milliárd forint - 640 millió dollár
Széles Gábor: 104 milliárd forint - 450 millió dollár
Bige László: 103,75 milliárd forint - 445 millió dollár 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Baloldali ideológiai kényszerítés miatt felmondott az egyik legismertebb német újságíró

vg.hu

Zelenszkij már ősszel tudhatta, hogy támadni fognak az oroszok

borsonline.hu

Fotó: Olyat csinálnak Rúzsa Magdi ikrei, szüleik szétröhögik magukat

hirtv.hu

Hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség, lezárták a környéket: egy 80-as éveiben járó férfit a nyílt utcán késeltek halálra

ripost.hu

Egy időutazó megjósolta II. Erzsébet királynő halálát

origo.hu

Holtan találták Vajna Tímea barátját, a rendőrség is nyomoz

travelo.hu

Fotók: Ilyen lett a felújított székesfehérvári Szent István király székesegyház

borsonline.hu

Se bugyi, se más: anyaszült meztelenül fotózták le a TV2 sztárját

borsonline.hu

Nádai Anikó exférjének az oldalán tűnt fel Berki Mazsi

borsonline.hu

Szlávik János bejelentette: új fertőzés terjed, súlyos megbetegedést okoz

borsonline.hu

Sokkoló részletek derültek ki a Kozma utcai börtönben történt tragédiáról

További cikkek

Részletek

Négy műtéten van túl a nagypeterdi horrorbaleset túlélője – unokája segített a mentés során

Luxus

Hajléktalan voltam, most százmillióim vannak