Aktuális

Órabiznisz miatt ítélték el a Zsolnay tulajdonosát

Bors

2014. november 14. péntek 10:30

Versenytárs utánzásáért ítélték el Bachar N.-t, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosát. A szír származású svájci üzletember boltjaiban három éve tízezer órát foglaltak le a NAV munkatársai.

Ítélet Tízezer hamisnak tűnő szilikonos karórát foglaltak le a NAV munkatársai 2011 júniusában egy svájci cég budapesti üzleteiben. A tulajdonost gyanúsítottként hallgatták ki a razzia után, és áru hamis megjelölése miatt indult nyomozás. Az esetnek különös pikantériát adott, hogy időközben kiderült: a gyanúsított nem más, mint Bachar N. svájci állampolgárságú szír üzletember, aki azután lett ismert, hogy megvásárolta a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrát.

Az ügy idén májusban került bírói szakba, tegnap pedig az ítélet is megszületett: versenytárs utánzásáért találta bűnösnek a Pesti Központi Kerületi Bíróság a svájci üzletembert és élettársát, a másodrendű vádlott Cs. Petrát, a Zsolnay igazgatótanácsának elnökét. A férfit három, a nőt két évre próbára bocsátották.

A szóban forgó szilikonpántos olasz óramárka néhány éve nagyon népszerű volt a fiatalok körében. Pár ezer forintért árulták, a magyar forgalmazó szerint százezernél is többet adtak el belőle csak Magyarországon.

Bachar N.-ék 3790 forintért adták az órák darabját üzleteikben, amelyekben elmondásuk szerint 50-100 ezer forint alatt nem voltak időmérők. A lefoglalt tízezer darab így is 37-38 millió forintot ért. A vádlottak arra hivatkoztak: nekik ez nem volt nagy üzlet, ajándéknak szánták vevőiknek az órákat, melyeket egyébként Kínából rendeltek egy dollár (250 forint) körüli összegért, tehát a haszon így is busás lehetett volna.

Cs. Petra meghallgatásán elmondta: az interneten nézte ki a kínai forgalmazót, aki kérésükre írta rá az általuk kitalált márkanevet. Ez nagyon hasonlított az eredetihez, de a bíróság szerint az volt a perdöntő, hogy a két termék egészében, minden elemében annyira hasonlított, hogy alkalmas volt a vásárlók megtévesztésére.

– Mivel maguk jó szakemberek, tudniuk kellett, hogy hasonló névvel és megegyező dizájnnal forgalmaznak ilyen órákat – mutatott rá Biczó László bíró.

Az ítélet nem jogerős, a vád súlyosbításért, a védelem felmentésért fellebbezett.
 

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Meglepő elmélettel állt elő a gyerekek tömeges megbetegedéséről a magyar orvos

borsonline.hu

„Azt sem tudja, merre van arccal előre” - Sebestyén Balázs elmondta a véleményét Kulcsár Edináról

origo.hu

Az egész világon példátlan újítást vezettek be az Audi győri üzemében

szon.hu

Tombol az omikron - ennyi az új fertőzött Szabolcsban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

origo.hu

Kérni sem kell, automatikusan jár a 25 év alattiak adómentessége

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

nemzetisport.hu

PL: sorozatban a negyedik bajnokiján maradt nyeretlen a Chelsea

origo.hu

Elfeledett kincsekre bukkantunk egy régi Renault-szalonban – képek