Aktuális

Ádám: Most is engem tartanak Géza gyilkosának

P. Gál Judit

Létrehozva: 2014.09.08.

2013 február 6-án történt. A büntetlen előéletű, 24 éves B. Ádámot, akit a Hajógyári-szigeti gyilkossággal gyanúsítottak, épp a Bors interjúja közben vitték vissza a rendőrök a börtönbe. A megszakadt beszélgetést most, 19 hónappal később a megint szabad Ádám ott folytatja, ahol akkor abbahagyta.

– Azon az éjjelen csak azt láttam, hogy a srác dülöngélve jön felém a Dokkban. Épp egy nagyobb tömeg indult el vele szemben. A diszkó őreinek ilyenkor az volt a feladatuk, hogy kikísérjék azt, akiről látszott, hogy konfliktust okozhat. Odaléptem a fiúhoz, mondtam, hogy túl sokat ivott, és még azt, hogy „légy szíves, gyere ki levegőzni!” Végig teljesen együttműködő volt – idézi fel B. Ádám ismét az éjszakát, ami annak ellenére, hogy megszüntették ellene az emberölés gyanúja miatt indított eljárást, egy életre bevésődött az agyába.

Ugyanúgy, mint tavaly februárban, most is a szülei Pest környéki házában vagyunk.

– Mi a kollégámmal a fiú mellett mentünk, tartottuk a karját, úgy vezettük ki. Az sem merült fel, ami más részegeknél szokott, hogy ki akarná rántani a kezét, vagy ellenállna – folytatja Ádám. – Kikísértük a bejáratig, ahol egy fűtött fóliasátor volt. Elbúcsúztunk, és visszamentünk a Dokkba. Akkor láttam őt utoljára. A következő este a főnökségtől tudtam meg, hogy meghalt. Utána a kerületi rendőrségről jöttek kihallgatni…

Végül mégis kommandósok bevetésével fogták el, később házi őrizetbe került. Utoljára akkor találkoztunk, amikor három nappal ezután, tavaly februárban, interjú közben megjelentek a rendőrök, és újra letartóztatták. Ott megszakadt a film…

Félt, amikor beültették a kocsiba, hogy mi várja majd a börtönben?

Nem. A szüleimet féltettem, bármilyen hihetetlen, miattuk aggódtam, nem magamért. De tény, hogy megviselt az a 10 hónap, amit a börtönben töltöttem. Húsz kilót fogytam. Sokáig tartott felfognom azt, hogy ott vagyok. Azt, hogy elfognak, kiengednek, megint visszarántanak. Hiába tudtam, hogy ártatlan vagyok, mert nem bántottam a fiút. Ezután már bármit el tudtam képzelni… Nem voltak illúzióim. A kihallgatáson közölték is velem, hogy 5-től 15 évig terjedő börtönre vagy akár életfogytiglanira is büntethetnek.

Egy fiatalember tett terhelő vallomást önre, állította, hogy látta, amikor a diszkó előtt bántalmazza H. Gézát. Miért mondta ezt a nyomozóknak?

Szögezzünk le valamit! Egy drogfüggő emberről beszélgetünk, akit negyvenhétszeres rablásért és emberölés kísérletért is elítéltek már. A vallomását azután tette, hogy kirobbant a Vizoviczki-ügy, és ő egyébként egy újabb büntetőeljárás miatt előzetes letartóztatásban volt. Nem szeretnék találgatni, hogy mit miért mondott rólam, de tény, csak szánt szándékkal terelhette rám a gyanút. Miközben a vallomásokból kiderült, hogy a barátnője panaszkodott neki H. Gézára, mert a fiú az ölébe esett, meg a lábára lépett, mielőtt kikísértük a Dokkból. Nagyon vágyom rá, hogy a szemébe nézzek egyszer ennek az embernek. Nagyon! Ugyanis az eljárás alatt nem szembesítettek vele.

Mit mondana neki?

Azt jobb, ha nem írja le.

A múltkor azt mondta, hogy a Vizoviczki-ügy rántotta magával. Ma is így gondolja?

Igen. A sajtóban folyamatosan azt írták, hogy én a Vizo kidobó embere vagyok. Kellett valakiknek egy gyilkossági ügy is, ahol a volt főnököm neve elhangzik.

Véletlen, hogy Versitz Piroska mellett az a Jován László az ügyvédje, aki nemrég Vizoviczki Lászlónak is a védője lett?

Gondolom, igen, mert nekem Vizoviczki Lászlóval, mióta nem dolgozom a Dokkban, nincs kapcsolatom. Bár szerencsés vagyok, mert nem csak nagyon jó jogászok, de jó emberek is az ügyvédeim. Versitz Piroska hetente kétszer járt nálam a börtönben, abban a négy hónapban, amikor senkivel nem beszélhettem a családomból. Ő tartotta bennem a lelket.

Két szakmája van, felszolgáló és szakács. Azt nyilatkozta legutóbb, hogy ezekkel nem tudott elhelyezkedni, ezért dolgozott a Dokkban. Most milyen tervei vannak a jövőre?

Soha többet nem fogok az éjszakában dolgozni, ha erre kíváncsi.

És FTC meccset biztosítani, olyan ember kollégájaként, aki ült már börtönben? Mit gondol, hibázott, amikor vállalta ezt a munkát, ami később a sajtóban nagy visszhangot kapott?

Miután szabadlábra helyeztek, bárhol próbálkoztam, nem tudtam elhelyezkedni. Hívtak, hogy segítsek a biztonsági szolgálatnak a meccsen. Nem gondolom, hogy szégyenkeznem kéne azért, mert munkával pénzt akartam keresni.

Bizonyítékok hiányában megszüntették az eljárást a gyilkossági ügyben ön ellen. Indít kártalanítási pert?

Igen, de ennek a részletei még nem körvonalazódtak. Ugyanakkor nem tudom elképzelni, hogy pénzzel kártalanítani lehessen azért, amit végigéltem. Ki tudják fizetni akárhány millióval, hogy  – az ügy megszüntetése után is – az emberek engem tartanak a Hajógyári-szigeten megölt fiú gyilkosának? Az időmet, a megaláztatásokat, amiket átéltem? Nincs az a pénz, amivel ezt vissza tudnák fizetni nekem.

Eszébe szokott jutni még a megölt fiú, H. Géza?

Nincs nap, hogy ne jutna az eszembe. Az, hogy bárcsak el tudná mondani, hogy mi történt vele.  Ezt az egészet nem kellett volna végig élnem, ha nem hal meg, és el tudja mondani, hogy mi történt vele.
 


A Fővárosi Főügyészség megszüntette az emberölés bűntette miatt indított eljárást a Dokk diszkó két volt kidobó embere ellen. A Vizoviczki László diszkójában dolgozó fiatalembereket azzal gyanúsították, hogy 2011 december 3-án megölték a 21 éves H. Gézát.

A halálesetet egészen addig, míg a Vizoviczki Lászlóhoz kapcsolt rendőrmaffia-ügy ki nem pattant, a hivatalos szakértői véleményekre alapozva balesetnek tartotta a rendőrség. H. Géza a Hajógyári-sziget több szórakozóhelyén is megfordult a gyilkosság éjszakáján. Többet ivott a kelleténél, ezért a Dokk diszkóból a két biztonsági őr, B. Ádám és Z. Alfréd kikísérte. H. Géza ezek után még átment a Pink nevű diszkóba is, majd órákkal később, hajnalban a testvére a Dunában, a part mellett találta meg a feltehetőleg már halott fiút.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713562218
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143898_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144826_auto_resized.png
hirtv.hu

Szergej Lavrov: átadtuk Izraelnek, hogy Irán nem akar eszkalációt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27220_resized.jpg?avcount=1713562218
origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144703_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 20.: az Ikreknek fontos felismeréseket hoz a szombat, a Mérleg menjen biztosra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713562218
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713562218
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145120_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól