Aktuális

Hoppá: lecseréli az állam az összes papírpénzt

H. Z.

Létrehozva: 2014.08.31.

Hétfőn jelenti be a Magyar Nemzeti Bank, hogy 2018-ig fokozatosan lecseréli az összes forgalomban lévő magyar papírpénzt. Nagy kérdés, megéri-e mindez a több milliárd forintos költséget.

Az Index információi szerint a Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelenti, fokozatosan új bankjegyekre cseréli le a teljes hazai készpénzállományt. Állítólag az eddi­giektől eltérő grafikájú bankjegyet vezetnek be az összes címletben. A lépéssel az is megkérdőjeleződik, hogy a belátható jövőben lesz eurója Magyarországnak, ugyanis, ha lenne, végképp nem érné meg a teljes csere.

A legutóbbi átfogó készpénzcserére egyébként az 1990-es években került sor, miután a korábbi elavult technikájú és részben elértéktelenedett magyar bankjegyek és érmék megértek a leváltásra.

Mivel indokolják?

  • Sokkal szebb lesz az új pénz

  • Növelik a biztonsági elemeket, így kevésbé lehet hamisítani

  • Így ellenőrizhetik a lakosságnál lévő vagyonokat

  • Akik illegális forrásból származó forintot tartanak maguknál, kénytelenek lesznek azt először más valutára váltani, hogy újból forinthoz jussanak, ami nyereséget termel

  • Sokat spórolhat az állam a lakosságnál maradó régi pénzek be nem váltásával

Kiktől búcsúzhatunk?

A most forgalomban lévő papírpénzek közül a legrégibb a tízezres Szent István király képével. Ezzel 1997 óta fizethetünk. Legújabb a 2001-ben kibocsátott 20 ezres, amin Deák Ferenc látható. Ha valóban új grafikai elemek lesznek a pénzeken, talán elbúcsúzhatunk az 500 forintoson látható II. Rákóczi Ferenctől, az 1000 forintosról ránk néző Mátyás királytól, a 2000 forintoson domborító Bethlen Gábortól, és az ötezresre nyomott Széchenyi Istvántól is. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek