Aktuális

Hohenzollern hercegnél főkomornyik László

Szekeres Tamás

2014. augusztus 22. péntek 12:30

Ajánlólevél helyett személyes találkozást kért Donatus von Hohenzollern herceg Török Lászlótól. A magyar férfi nemcsak a fenség bizalmát, de a bizalmi állást is elnyerte.

Török László három évvel ezelőtt fordított hátat a hazájának – mint sok honfitársa –, s meg sem állt Londonig. Ott aztán minden volt, csak akasztott ember nem, míg egy nap rámosolygott a szerencse.

Miért ment el itthonról 2011-ben?

Nem kell semmi különösre gondolni, nem tudtam normálisan megélni.

Fix állás várta odakint?

Szó sincs róla, jó ideig alkalmi munkákból éltem. Voltam többek között raktári melós – az árukat készítettem elő szállításra –, konyhai segédmunkás, idősgondozó, részmunkaidős irodatakarító, legutoljára meg egy autószalonban mostam, takarítottam az eladása szánt autókat.

Mennyit lehetett ilyen „álomállásokkal” keresni?

Mondjuk a minimálbér környékén. Ehhez képest nyilván óriási előrelépés egy hercegnél szolgálni. Sokkal jobb munka természetesen, és anyagilag is kedvezőbb. Most körülbelül annyit kapok, mint egy fiatal banki alkalmazott, de a béremen és a szabadságon kívül nem jár más juttatás.

Árulja már el, hogy lehet egy ilyen állást megcsípni?

Az itteni legnagyobb hirdetési portálon láttam az ajánlatot, és jelentkeztem rá. Mire a herceg a fejére csapott, s azt mondta: ez a fiú kell nekem! Őszintén szólva magam sem tudom, miért pont én kellettem neki. Itt szinte minden munkaterületen jól jön egy ajánlólevél, az elit körökben pedig csak befolyásos ember támogatásával nyerhető el egy bizalmi állás. Mégis a herceg az önéletrajzom elolvasása után csak rám volt kíváncsi, én győzködtem, hogy nézze meg az erkölcsi bizonyítványaimat és az útlevelemet.

Mifelénk kevés főnemes rohangál, ezért kérdem: milyen ember az Angliába szakadt Hohenzollern?

Nincsenek különleges hóbortjai, kifejezetten családias hangulatra törekszik, s ha az ajtaja nyitva áll, bármikor bemehetek hozzá. Ugyanakkor arra kért, hogy társaságban – ahogy ez errefelé szokásos – fenségnek nevezzem, négyszemközt szólíthatom uramnak is.

Milyen napirend szerint él a főherceg?

Német lévén szereti és elvárja a rendet, a precizitást. Késôn ébred, viszont éjbe nyúlóan dolgozik. A német iparmágnás családból származó felesége két éve meghalt, azóta a kutyáival tölti a szabadidejét. Igaz, most már itt a nyári fogadások időszaka, amikor élettel és fontos vendégekkel telnek meg az ódon falak.

Önnek pontosan mi a feladata a házban?

Az angliai birtokon egy mesterszakács főz rá, van egy gondnok és két kertész, én meg felszolgálok, illetve a hatalmas épületben – ami olyan, mintha egy múzeumban élnék – a személyes tárgyak között tartok rendet. Ha viszont a frankfurti rezidenciába látogatunk, mint most, akkor a méregdrága Mercedes terepjáróján fuvarozom, és a konyhát is én viszem.

Hűha, nem lehet, hogy ezen megbukik?

Nem hiszem. A minap a herceg a vendégével együtt először kóstolta meg a főztömet. Úgy tűnik, nagy sikere volt, tehát remélem, maradhatok.

Fenséges könyvkiadó

Az 53 esztendős dr. Donatus von Hohenzollern herceg özvegyember, a könyvüzletben érdekelt, ő a Frankfurter Verlagsgruppe tulajdonosa. Sőt Markus von Hänsel-Hohenhausen néven maga is publikál ismeretelméleti tárgykörben filozófiai munkákat.

Tőle azt kérdeztük, miért esett a választása honfitársunkra, és mennyire elégedett vele. – Lászlónak kitűnő a fellépése, megbízható a stílusérzéke és megfelelően diszkrét, ami igencsak fontos, ha különleges vendégeim vannak. Ha olyan úton vagyunk, ahová a szakács nem kísér el, a pörköltjével bebizonyítja, hogy a főzés művészetében is otthon van. Bár a munkája nem egyszerű, hozzáállása és megbízhatósága kitűnő munkaerővé emeli. László olyan pillanatban érkezett hozzánk, amikor még a feleségemet gyászolom, és az ő személyisége is segít, hogy a csend elviselhető legyen.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ők a legkegyetlenebb szökésben lévő magyar bűnözők - nem jók az esélyeik

szoljon.hu

Diana hercegnő tragikus sorsára juthat egy újabb uralkodó! (Videó)

borsonline.hu

Még a rendőrök is sokkot kaptak, amikor beléptek a nagybecskereki nő házába

hirtv.hu

Gyurcsány: Mi ezt a kormányt törvénytelennek tekintjük

ripost.hu

Itt a vége, Kulcsár Edina és Csuti komoly döntést hoztak gyerekeikről

mandiner.hu

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Kizárt, hogy az embargó Magyarország nélkül lépjen hatályba

metropol.hu

Hihetetlen dolog történt a LifeTV-nél, miután Berki Krisztián üzent a túlvilágról

mindmegette.hu

Ez lett Erzsébet királynő hivatalos desszertje: egyszerűbb, mint gondolnád!

life.hu

2022-ben is folytatódik a Procter and Gamble erdőtelepítési programja (x)

mindmegette.hu

HA ÍGY GRILLEZED A MARHAHÚST ÉS A ZÖLDSÉGEKET, TE LESZEL A KERTI SÜTÖGETÉS MESTERE! (x)

borsonline.hu

Már az orvosok is lemondtak a gyógyíthatatlan családapáról, amikor megtörtént a csoda

borsonline.hu

Most adta ki a riasztást meteorológiai szolgálat: veszélyes, ami jön

További cikkek

Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: Vihar tarolja le mindjárt ezeket a megyéket

Karrier

Abból csinált vállalkozást, hogy nem volt pénze virágot venni édesapja sírjára