Aktuális

Szálloda lesz az elhagyott minisztériumokból?

Bors

Létrehozva: 2014.06.16.

A kormány két minisztériuma is vidékre költözik. Mi lesz a sorsa a kiürített épületeknek? Erre még a kormány is keresi a választ. Külföldön többnyire szállodák nyíltak a megüresedett tárcaépületek helyén.

Jövőre Székesfehérvárra költözik a honvédelmi tárca, Debrecenbe az agrárügyek minisztériuma, idén év végéig Kecskemétre a vidékfejlesztési államtitkárság. A kormány június 25-i ülésén foglalkozik először a költségekkel és azzal, mi lesz a pesti, megüresedett épületek sorsa. Mi legyen velük?

– Ezeknek az épületeknek a szerkezetük, a folyosórendszerük, mindenük úgy lett megépítve, hogy az eredeti funkciót szolgálják – mondta el Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára. – Nehéz bármit is csinálni velük úgy, hogy megfelelő időn belül meg is térüljön a beléjük fektetett vagyon – magyarázta a szakember, felemlegetve a Gresham-palota esetét. Ez eredetileg egy biztosító épülete volt, és számos üzemeltető tulajdonában meg­fordult, mire szállodát varázsoltak belőle komoly nehézségek árán.

– Az lenne a legjobb, ha mindenki számára elérhetővé, megtekinthetővé tennék ezeket az épületeket, amelyek közül nem egy igazi építészeti műremek, de a nagyközönség nem juthat be, hacsak nem ott dolgozik – mondta Kispál Sándor.

Mennyit érhetnek?

Utoljára a Gyurcsány-kormány mérette fel az értéküket. Akkor a legértékesebbnek a belügy Roosevelt téri épülete bizonyult, 10 milliárdos becsértéken szerepelt. A második helyre a Pénzügyminisztérium József Nádor téri épülete került 5,7 milliárddal. A minisztériumi épületek száma akkor harminchárom volt, becsült összértékük mintegy százmilliárd forint.

Mit érhet ma a három költöző minisztérium?

› A Vidékfejlesztési Minisztérium épülete központi helyen van. A legutóbbi hivatalos becslések értékét figyelembe véve, 400–500 ezer forintos négyzetméterárral számolva, cirka tízmilliárdot érhet. A 2007-es tanulmány számol ezzel az árral, hozzátéve, hogy a végső szót mégiscsak a piaci kereslet határozza meg.
› A Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épülete ötmilliárdos értéket képviselhet.
› A kormányépületek ékköve az igazságügyi tárca épülete lehet, amely viszont nem költözik. Becsült értéke 15 milliárd forint körül járhat.

Belül hotel, kívül iroda

Bulgáriában, Nagy-Britanniában, Szlovákiában és Csehországban is adtak el az elmúlt években minisztériumokhoz tartozó irodaházakat. A belső kerületekben többnyire hoteleknek alakították át őket új tulajdonosaik, a külső kerületekben lévő ingatlanokat pedig irodaként próbálták hasznosítani. Egyik esetben sem volt azonban könnyű az értékesítés. Többnyire – mint Pozsonyban és Prágában –, lerobbant épületekről volt szó, amit konzorciumokon keresztül értékesítettek. Amin nem tudtak túladni, azokat ingatlanfejlesztő cégeken keresztül adták bérbe.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek