Aktuális

Elárasztják az internetet az önimádók

Hunyadi Áron

Létrehozva: 2014.05.10.

Unja már azokat az ismerőseit a Facebookon, akik azt is közlik, mit reggeliztek? Elege van a megmentendő kutyusokból és a világmegváltó gondolatokból, a vicces videókról nem is beszélve? Nincs egyedül! Megfejtették, kik árasztják el ezekkel naponta az üzenőfalunkat.

Sokan úgy tesznek, mintha a való élet már nem is létezne, minden idejüket a közösségi portálokon töltik, mindenről van véleményük, mindent megosztanak, mindenkit lájkolnak, mindenhez hozzászólnak. A kutatók hatféle alaptípusba sorolták őket.

A trendi hipszternek az életstílusához tartozik a közösségi média, a karrierista önmagát menedzseli, a megmentő mindig valamilyen jó ügyet népszerűsít, a hírhozó összegyűjti nekünk a nap (szerinte) legfontosabb híreit, a bumeráng mások posztjait osztja meg, a nyomuló pedig még azt is ismerősnek jelöli, aki egyszer ráköszönt az utcán.

- Egy átlagos embernek 500-600 ismerőse van, posztjainkkal azonban csak a hozzánk legközelebb álló néhány személynek üzenünk. Van, aki önmagát me­ne­dzseli, más a családjára büszke, me­gint más a párkapcsolatainak üzen. Az emberek jelleme a Facebookon is megmutatkozik – segített megérteni a kutatást és az emberek indítékait Radisics Milán, a socialdaily.hu alapítója.

A legtöbben amúgy csak kukkolnak, tehát mások megosztásait figyelik. – Mindenki arra kíváncsi, hogy azok, akikhez tartozónak érzi magát, hozzá képest hol tartanak. Ő a Balatonon nyaralt, de én Görögországba mentem, viszont a harmadik a Seychelle-szigetekre: már fel is állította a sorrendet, amibe beleillesztette magát – magyarázza a közösségi oldalak szakértője.

Posztjainkat csupán ismerőseink 5-7 százaléka látja rögtön az üzenőfalán, őket a Facebook egy különleges algoritmussal választja ki.

– A program a személyek közti interakciókat vizsgálja, tehát azt, hogy valakivel milyen szoros a kapcsolatunk, mennyi üzenetet váltunk, hányszor nézzük meg, esetleg osztjuk meg a posztjait, vagy lájkoljuk ezeket és szólunk hozzájuk. Ha tehát valakinek a tevékenysége számunkra idegesítő, ne írjuk ezt meg neki, mert a Facebook nem érzékeli a kritikát, csupán az interakciót rögzíti, így legközelebb is látni fogjuk megosztásait. Aki nagyon zavaró, azt vagy tiltsuk le, vagy ne reagáljunk rá. Ez esetben egy idő után magától eltűnik a falunkról – ad néhány hasznos tippet Radisics Milán.

Vigyázat, lájkvadászok!

Egyre több álhír jelenik meg a Facebookon, a napokban például Schumacher felébredése, Sarka Katáék házi pornófilmje és Bajor Imre halálhíre. Mind hazugság.

– Ha rákattintunk az ilyen hírekre, egy olyan weblapra visz, amin előugrik egy ablak, és csak akkor láthatjuk a tartalmat, ha előtte lájkoljuk az oldalt. Ezzel a lap üzemeltetői közvetve tudnak csak pénzhez jutni, mert ha sok követőjük lesz, akkor könnyebben köthetnek hirdetői szerződéseket. Ha olyan hírt találunk, aminél az olvasás előtt lájkolnunk kell, gyanakodjunk – mondja a jelenségről Radisics Milán.

A facebookozók hat típusa

1. Hipszter

Azt a manapság igen népszerű életstílust képviseli, amit a tavalyi Eurovízión feltűnt ByeAlex is. Kreatív, fiatal és népszerű. Nemcsak a Facebookon aktív, de más közösségi oldalakon is. Követi a divatot, mindig elsőként értesül az újdonságokról.

2. Karrierista

Szelfit készít fontos emberekkel a háttérben. Önmaga nagyszerűségét kihangsúlyozó posztjai nagyon idegesítőek. Saját magát menedzseli a közösségi oldalakkal, hiperaktív megosztó.

3. Megmentő

Nála mindig megmentendő kutyákat, cicákat és hasonló társadalmi problémákat láthatunk. Világmegváltó. Posztjai rendszeresen ugyanarról a témáról szólnak. Hihet az összeesküvés-elméletekben is.

4. Hírhozó

Önjelölt szerkesztőként híreket gyűjtöget. Ő az, akitől először tudunk meg érdekes és fontos dolgokat. Véleménye legtöbbször a megosztott témákból körvonalazható. Precíz és rendszeres.

5. Bumeráng

Aktív, de nem túl kreatív. Mások általa érdekesnek vélt tartalmait osztja újra. A legrosszabb vicceket, játékokat és videókat általában rajta keresztül kapjuk meg. Tőle jönnek a vírusok és az álhírek is.

6. Nyomuló

Mindenkit bejelöl, neki van a legtöbb ismerőse. Profi kapcsolatépítő. Hogy használja-e ezeket a kapcsolatokat, az meghatározza a sikerét is. Segítőkész, bármikor fordulhatnak hozzá a többiek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183247_auto_resized.jpg
origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27705_resized.jpg?avcount=1714735219
origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184581_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174400_auto_resized.png
hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179298_auto_resized.jpg
life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27708_resized.jpg?avcount=1714735219
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183174_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nincs megállás: sikert sikerre halmoz az ország kedvenc roma pékje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714735219
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ZtbEbJz1-drhBEBvJ0t9wyGm0JmBNDwM-2xuXd8iz3w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUxYTUxOGEwMDg4ZTQxMmViNGYwODYwZTU1MjkyN2M0.jpg
Megindító

Együtt lépett színpadra Curtis és a Duchenne-szindrómás Beni

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VRqql23OjRTVvfQWpcb01yDZ817z3w6b-0PBSKQuxuM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3ZDM3ZjAyY2RkZjQ0N2M5MmQ2MTNmNWFhMjQ5ZTZh.jpg
Exkluzív interjú

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával