Aktuális

Sokkoló: elvették a rokkantsegélyét, hagyták éhen halni

Bors

Létrehozva: 2014.03.01.

A hivatalos szervek úgy vélték, a korábban rokkantsegélyen élő, többféle betegséggel küzdő férfi elég jól van ahhoz, hogy munkát keressen, ezért megvonták tőle a járulékait. Amikor legközelebb a hatóságoknak dolguk akadt vele, szerencsétlen ember már halott volt: szó szerint éhenhalt. Megrázó történet.

A fogyatékkal élő Mark Wood többféle súlyos betegséggel küzdött, ezért évek óta segélyeken élt. A 44 éves, törékeny és szellemileg is visszamaradott férfinak Asperger-szindrómája volt, ami az autizmus egyik formája, emellett kényszerbetegségek kínozták, súlyos fóbiákkal élt.

Egy új szabályozás miatt azonban felülvizsgálták a munkaképességét, és a hivatalos szervek úgy döntöttek, hogy munkaképes, ezért nem jogosult segélyre, hanem állást kell keresnie. Tették mindezt anélkül, hogy az angliai Bamptonban élő férfit hosszú évek óta kezelő háziorvost megkérdezték volna, aki utólag elmondta: a fogyatékos Wood teljességgel alkalmatlan volt munkavégzésre, és ő ezt az évek alatt végigkövetett kórtörténetével egyértelműen bizonyítani is tudta volna a hatóságoknak.

Így azonban már ő is csak a férfi tragikus halála után értesült arról, mi történt a páciensével. A Mirror cikke szerint Woodtól elvették a lakhatási támogatást és a munkanélküli segélyt, így csupán heti negyven angol fontja - mintegy tizenötezer forintja - maradt a megélhetésre. 

Ebből még a lakbérre vagy rezsire sem futotta, nem hogy gyógyszerekre vagy rendes élelemre. Amikor a rendőrök az otthonában rátaláltak a férfi holttestére, mindössze 35 kilót nyomott, és az orvosi jelentés szerint szó szerint éhen halt.

Wood máshol élő édesanyja és a nővére azt mondták, sejtelmük sem volt róla, hogy Marktól elvették a segélyt, csak pár héttel a halála előtt vették észre, hogy baj van, de akkor már késő volt. Hiába adtak neki pénzt, a férfi szervezete annyira le volt gyengülve, hogy nem élte túl az alultápláltságot.

A tragédiában közrejátszhatott az is, hogy a fogyatékos férfi rendkívül érzékeny és furcsa ember volt, aki nem beszélt a problémáiról. Ezenkívül bizonyos ételektől betegesen irtózott, talán ezért sem volt képes magát megfelelően ellátni.

A tragédia kapcsán szakemberek a segélyek megváltozott elbírálási rendszerének felülvizsgálatát kérik, mert nem ez az első olyan eset, hogy olyan embertől vonják meg az állami segítséget, aki önhibáján kívül képtelen ellátni magát.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek