Aktuális

Éváék három gyermek miatt perlik a kórházat

2014. március 4. kedd 07:25

Példátlan összegre, 165 millió forintra pereli a kórházat egy kölcsei házaspár. Az anyuka szerint az orvosok nem figyelmeztették öröklődő betegsége hatásaira, így három gyermeke szellemi fogyatékkal született.

Szerető családban él a 8 éves Csaba, a 11 esztendős Bernadett és a 13 éves Évi. A gyerekek nem is sejtik, szüleik mekkora áldozattal nevelik őket. A testvérek szellemi fogyatékkal születtek, egyikük sem tud olvasni, beszédüket csak anyjuk, apjuk érti. Egy nyírbátori speciális iskolába járnak, ott próbálják felzárkóztatni őket, ami nem egyszerű, hiszen egyikük IQ-ja sem éri el az 50-et.

– Születésem óta úgynevezett PKU betegségben szenvedek. Ez egy öröklődő baj, az anyagcsere-folyamatokra van káros hatással – magyarázta lapunknak Kucsma Csabáné. – Sajnos nem tudtam, hogy a betegség a terhességet is érinti, erre nem figyelmeztetett a nőgyógyász. A védőnőm tudott róla, a terheskönyvemben is fel volt tüntetve, az orvos azonban figyelmen kívül hagyta. Mindhárom gyermekemet ugyanannál az doktornál szültem, sajnos mindhárman fogyatékkal jöttek a világra. Több gyereket nem merünk vállalni, így is nehezen élünk – kesereg Éva, aki úgy érzi: tönkretették az életét.

A családot dr. Ábrahám László képviseli. Az egészségügyi szakjogász szerint a kórház megszegte az elvárható gondosság szabályait, ezért külön-külön kártérítést követel az anya és az apa részére. Magyarországon rekordnak számító pénz, összesen 165 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítés a tét, ezenfelül havi 510 ezer forint járadékra is igényt tartanak.

A szülők – Éva és Csaba – már nem vállalnak több gyermeket

 

– Mindhárom gyermek esetében rendelkezésre állnak a dokumentumok a terhesgondozással kapcsolatban, amelyekből megállapítható, hogy a terhesgondozást végző orvos tudott Kucsma Csabáné betegségéről. Elvárható lett volna, hogy ennek megfelelően végezze a terhesgon­dozást, figyelmeztesse a kismamát a várható veszélyekre – érvelt Ábrahám.

Bár peren kívüli egyezségre törekedtek, a kórház elutasította őket. Álláspontjuk szerint az anya nem értesítette őket a betegsé­géről, és minden indokolt vizsgálatot elvégeztek.

 

Öröklődő anyagcserezavar

A PKU, azaz a fenilketonúria (PhenylKetonUria) öröklődő anyagcserezavar. A betegnek tilos húst, húsféléket, halat, tejtermékeket, gabonából készült termékeket, hüvelyeseket, tojást, szóját (stb.) enni. A fenilketonúriás terhes nőknek szigorú diétát kell tartaniuk, mivel a gyermek egészsége már a terhesség első napjától az anya fenilalanin-értékén múlik.

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

A Pentagon szerint Putyin fel tudna lépni Ukrajnával szemben

mindmegette.hu

11 kiadós ebéd hétvégére, amely elkészül 30 perc alatt

life.hu

Sáfrány Emese megmondta a véleményét: szerinte ezért ment tönkre ennyi sztárházasság

hirtv.hu

„Szabó Tímea akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet”

kemma.hu

Mi történt Piroska nénivel? Egy éve nem tudni, hova tűnt az asszony Tatabányáról

origo.hu

Egy kattintással némíthatóvá válnak a Chrome fülei

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

vg.hu

Már egy ideje terjedt a koronavírus, mire észrevettük

vg.hu

Ez lehet a hatása az orosz-ukrán konfliktusnak

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a spanyolok a dánok testén keresztül újra a döntőben

origo.hu

A legrosszabb helyen próbált besorolni egy furgonos az M1-esen, mentőhelikopter vitte el - videó