Aktuális

12 évet kapott a fiatalkorú kismarjai gyújtogató

MTI

2014. március 25. kedd 20:38

Nem jogerősen 12 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Debreceni Törvényszék kedden egy most 17 éves fiút, akit előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság - közölte a törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Tatár Tímea tájékoztatása szerint a törvényszék 12 év börtönbüntetésre ítélte, ezen kívül pedig kötelezte 417 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére, valamint a jogerős ítéletet követően a sértettnek kártérítésként 268 ezer forintot is meg kell fizetnie. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. A törvényszék döntött arról is, hogy fenntartja a vádlott előzetes letartóztatását, de a vádlott és védőjének fellebbezése miatt ez a határozat sem jogerős.

A vádlott 2012 augusztusában gyújtotta rá a házat egy kismarjai családra, mert a családfő elzavarta a földjéről dinnyét lopni készülő fiút. A bírósági eljárás során azonban kiderült: nem a felgyújtott ház gazdája "szólta le" a fiút a dinnyelopás miatt, tehát a vádlott nem is azon a gazdán állt bosszút, akivel ő valójában összetűzésbe került. Hogy ki küldte el tulajdonképpen a dinnyeföldről, az nem derült ki.

A Debreceni Törvényszék abban is módosította a vádirati tényállást, hogy a kismarjai családi házban nem ketten tartózkodtak, hanem a házaspár mellett az asszony idős édesanyja is, amikor lángra kapott a tető. Ez az információ szintén csak a bizonyítási eljárás során látott napvilágot.

Csizmadiáné Pethő Tímea indokolásában kiemelte, bár a vádlott a bíróságon visszavonta korábbi beismerő vallomását és rendre ellentmondásokba keveredett, korábbi vallomása viszont összecseng az eset két másik - gyermekkorú - szereplőjének vallomásaival. Ráadásul a vádlott a nyomozati szakban olyan információkat, részleteket is elárult a rendőröknek, amelyekről csak az elkövetőnek lehetett tudomása.

Az, hogy a család nem égett benn a házban, a szomszéd kisfiú lélekjelenlétének köszönhető, aki az ablakból meglátva a lángoló tetőt, azonnal riasztotta a szüleit. Hangos kiabálással ők ébresztették fel és menekítették ki a mit sem sejtő háziakat, illetve hívták a tűzoltókat is. A vádlott és két gyermekkorú társa egy közeli híd korlátján ülve nézték az eseményeket. A tüzet a helyszínre érkező tűzoltók oltották el.

További cikkek

Tűz

Menekítik az embereket Budapesten, nagy a baj

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

borsonline.hu

A hitközség elnöke Márki-Zayról: Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél

origo.hu

Közzétettek egy teljes jelenetet az érkező Batman-filmből - videó

hirtv.hu

Exkluzív - Magyarország kontra Soros - hazánkban csak a HírTV-n Tucker Carlson új filmje

kisalfold.hu

Negatív rekord - mutatjuk az új fertőzöttek számát egyetlen nap alatt megyénkben

origo.hu

Kísértetiesen villogó tárgyat észleltek az űrben

nemzetisport.hu

Videó: nézni is borzalmas – a nehézsúlyú UFC-bajnok „ott” ütötte meg a Jackass sztárját

vg.hu

Harci repülőket vezényeltek az orosz határra az amerikaiak

life.hu

Titkos esküvőn mondta ki a boldogító igent a népszerű magyar színésznő

ripost.hu

Kikutatták, melyik alkoholos ital a leghatékonyabb a koronavírus megelőzésben

nemzetisport.hu

Csütörtöki sportműsor: Puskás Akadémia–FTC az NB I-ben

origo.hu

Továbbra is zajlik a gyerekek oltása - galéria