A törzsvendég a legnagyobb elismerés, nem a kitüntetés – vallja az év vendéglőse. Csapody Balázs huszonkét éves munkával vívta ki a szakma elismerését.
Fogalommá vált a hazai vendéglátásban a balatonszemesi Kistücsök étterem. A magyar gasztroszakértők – egyedüli vidékiként – a vezető ízlésformálók közé sorolták a tulajdonos Csapody Balázst. – Kilencvenkettôben vettem bérbe az 1800-as évek vége óta álló éttermet. Öt esztendô múlva meg is vettem. Balázs már nyolcévesen tudta, hogy kell standolni. Nem is csoda: apja a vendéglátóiparban dolgozott Szárszón.
– Rájöttem, hogy nem a sok ételes étlap a jó vendéglátás titka. Elég húszféle étel, de az gyakran változzon. Kell olyan, ami állandó, például a rántott tanyasi csirke, kell a különlegesség, mint a füstölt húsos hurka, és kell az évszakhoz igazodó fogás.
Amire különösen büszke vagyok, hogy az Évszázad Szakácsa, Eckart Witzingman is ebédelt már nálam. Ő olyan sztár a gasztrovilágban, mint Messi a fociban. Fogaspofa-salátát kapott előételként, és bajai módon elkészített balatoni halászlevet. Azóta már többször meglátogattam őt abban a salzburgi étteremben, ahol séfként dolgozik – mesélte az év vendéglőse, aki nem szeret dicsekedni a vendégeivel. Nem is teszi ki a falára a fotóikat, és a vendégkönyvet is csak azok kapják meg, akik elkérik.
– Minden árut frissen vásárolunk meg a környékbeli termelőktől. Európa sok híres éttermét megnéztem már, de receptet sehol nem kértem. Én inkább ötleteket gyűjtök, amiket továbbgondolok. Egyszer végigjártam az ízek útját Friuliban. Ennek a leírását egy könyv tartalmazza, amiben húsz éttermet sorolnak fel. Most hasonló kiadásra készülünk itthon is. Ez lesz a Stílusos Vidéki Éttermiségek Könyve – árulta el az elképzelését Csapody Balázs.