Aktuális

Sülthurka-bizottság alakult a külügynél

Bors

Létrehozva: 2014.01.21.

Nagykövetségekre keres szakácsokat a Külügyminisztérium. A pályázóknál feltétel a szakmai előélet, és elônyt jelent, ha dolgoztak már disznótorban. Ugyanis hurkát kell sütniük a külügy vizsgabizottságának. Ez lesz a beugrójuk.

Versenyen keres szakácsokat a Külügyminisztérium. A tárca a tavalyi siker után ismét meghirdette a szakácsversenyt, amelyen olyan magyar kulináris tradíciók mellett elkötelezett séfeket keresnek, akik a diplomáciai kirendeltségeken dolgoznának. Tavaly négy városba pályázhattak a jelentkezők: Genfbe, Ottawába, Oslóba és Hágába.

Hogy idén mely városokról van szó, azt még nem tudni, de péntekig lehet jelentkezni – tudtuk meg a külügytôl. A szakmai önéletrajz szükséges, azaz amatőr műkedvelők ne nagyon álmodozzanak arról, hogy majd Barack Obama elnöknek főznek egy washingtoni vacsorán.
Szerencséjükre házastársaikat is magukkal vihetik, igény esetén nekik is munkát adna a külügy, titkárnőként vagy adminisztrátorként dolgozhatnának.

A tavalyi versenyen előételnek pontyot, főételnek pedig tanyasi csirkét kellett készíteni. Idén a hurka lesz a beugró. Ezt kell minél könnyedebben elkészíte-
ni és ízlésesen tálalni. 

Íme, a vizsga

Megkérdeztünk egy hazai szaktekintélyt, hogy szerinte melyek azok az alapvető magyar ételek, amelyeket egy külföldre induló szakácsnak tudnia kell elkészíteni. Buday Péter mesterszakács szerint mindenképpen kreatívnak kell lenni és el kell felejteni a magyar gasztronómia piros ételeit, azaz a pörkölteket, paprikásokat, mert a magyar konyha nem csak ezekről szól.

– Olyan mélységei vannak a magyar konyhának, amiket nem szabad csak annyival elintézni, mint egy jó gulyásleves. Ami magyaros és megállná a helyét szinte bármilyen diplomáciai rendezvényen, az például előételnek egy hortobágyi palacsinta, modern módon tálalva. Tehát például szusiként feldarabolva. Aztán levesnek egy finom magyaros gombaleves kis csészében.

Főételnek pedig hagymásrostélyos lehetne kitűnő választás. Vagy esetleg gyöngytyúk, valamilyen gyümölcskörettel. A marhapörkölt már nem divat. Desszertnek pedig nagyon széles választék megfelel, de talán a legjobb a Rákóczi túrós lenne. Ahhoz kiváló desszertborokat lehet ajánlani – mondta Buday, aki szerint ez utóbbi is elengedhetetlen kelléke egy ilyen vacsorának. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek