Aktuális

Égetik magukat a vikingek

Bors

Létrehozva: 2014.01.30.

Évente több tízezer skót gyűlik össze a Shetland-szigetek egyik városkájában, hogy megemlékezzenek a térség viking történelméről. A látványos fesztivál során Lerwick városa lángokba borul.

A január utolsó napjaiban megrendezett Up Helly fesztivál története mindössze a 19. században kezdődött, holott a viking hagyományok a skót vidék ezen területén a középkorig vezethetők vissza. Az egész napos mulatság során a helyi lakosok őseik tiszteletére viking ruhákba bújnak, és csillogó szárnyas sisakokkal, fejszékkel és pajzsokkal felszerelkezve vonulnak végig a városon.

A rendezvény központi eleme egy hatalmas viking hajó, amit a parádé során végighúznak a városon, majd a nap fénypontjaként rituális keretek között a harcosok több ezer fáklya segítségével lángra lobbantják a gályát. Az ünnepség a hatalmas lángokba borított hajó elégetése után is folytatódik, hiszen a tömeg késő hajnalig viking énekekkel és természetesen finom sörökkel múlatja az időt.

A kultúrák találkozása miatt ezen a fesztiválon a harcos szakállasok mellett az inkább a skót szoknya hagyományát tovább éltető helyiek is ugyanúgy képviseltetik magukat, bizonyítva, hogy békében megélnek egymás mellett az északi népek és a született skótok. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek