Aktuális

Csak magát büntethetné a bánásmód hatóság

Bors

2014. január 4. szombat 07:45

Csak 35 év alattiak jelentkezhetnek az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egyik pályázatára. A szervezet pont az ilyen különbségtételek ellen küzd.

Akár kétszázezer forintot is nyerhet az a jelentkező, aki a legjobb munkát küldi be az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) által meghirdetett dizájnpályázatra. A kiírás szerint a fiatalok használati tárgyait kellene megtervezni az EBH arculatával, de van egy bökkenő.

A pályázatra csak 35. életévüket be nem töltött fiatalok jelentkezhetnek. Ez a kitétel – főleg attól a hatóságtól, amelyik pont ez ellen küzd – meglepő. Az EBH legutóbb a Doboz-üggyel hívta fel magára a figyelmet, amikor elrendelték, hogy a bulikba a lányoktól is ugyanannyi belépőt kell szedni.

Gulyás Gergely, az emberi jogi bizottság fideszes alelnöke szerint nem szerencsés a kiírás. – Nehezen védhető álláspont, hogy a fiatalokat csak 35 év alattiak tudnák megszólítani. Nem látom indokoltnak az ilyen megkülönböztetést. Az ügyben ráadásul kizárólag az EBH-hoz lehetne fordulni panasszal, vagyis olyan helyzet állt elő, hogy csak ők maguk büntethetnék a saját pályázatukat – mondta a Borsnak a honatya.

Megkerestük az EBH-t is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a pályázat egy öt éve tartó akció része, amelynek során több különböző korosztályt szólítanak meg, 2012 például az időskorúak éve volt. – A hatóság az életkoron alapuló megkülönböztetést abban az esetben tekinti jogellenesnek, ha a megkülönböztetésnek nincs ésszerű indoka. (...) 2013-ban a hatóság egy esetben hozott jogsértést megállapító döntést életkoron alapuló diszkrimináció miatt, 16 esetben volt megalapozatlan a kérelem – írta az EBH.  

További cikkek

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Stop

Ennek a 4 intézkedésnek nagyon sok magyar fog örülni

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Légiósok: Schäfer András ehhez a Bundesliga-csapathoz kerülhet – NS-infó

she.life.hu

Amire minden nő rájön egy idő után: egy férfit sem lehet megváltoztatni

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

Játékosoknak szánt egérrel jelentkezett a Xiaomi

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Ljubomir Vranjest menesztették a szlovének

vg.hu

A korlátozások többségét eltörli Anglia

borsonline.hu

Csepregi Éva: „Ilyenkor egy anyát nem lehet megállítani, a szívem romokban hevert”

hirtv.hu

Meghalt egy 7 éves kisfiú egy születésnapi tortázás után

mandiner.hu

Megtört és bevallotta tettét a Futórózsa utcai gyilkos

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó