Aktuális

Amerikai ünnepekre fáj a magyarok foga

Balajti Péter

Létrehozva: 2014.01.06.

Átvettük az amerikaiaktól a halloweent és a Valentin-napot, de korántsem biztos, hogy megelégszünk ezzel a két jeles eseménnyel. Érdekes, hogy az anyák napja az egyik legszebb ünnepünk, miközben az apák napjáról továbbra sem akarunk hallani. A Bors annak eredt a nyomába, vajon milyen ünnepeket volna még érdemes átvenni.

Szinglik napja

Gőzerővel utánozzuk az USA-t: pár év alatt begyűrűzött hazánkba a Valentin-nap és a halloween is. Bár utóbbinak párja nincs, a szerelmesek ünnepét régóta követi a magányosoké – a tengerentúlon.

A szinglik napját stílusosan ­február 15-én tartják, esélyt adva, hogy párra lelhessenek. A magányosok ilyenkor megajándékozzák egymást, összejövetelek szerveződnek, s megugrik az internetes társkeresők látogatottsága is.

Apák napja

Jövőre lesz 90 éve, hogy Magyarországon ünneplik az anyák napját. Bár a legtöbb országgal ellentétben nem május második, hanem első vasárnapján köszöntjük édesanyánkat, az apák napja egy­előre nem vert gyökeret hazánkban.

A katolikus egyház március 19-én, Szent József napján emlékezik meg az édesapákról, sokan azonban viccesen május 19-ét, Ivó napját jelölik meg így, az Egyesült Államokban pedig június harmadik vasárnapján gondolnak az apukákra.

Függetlenség napja

Amerika egyik legnagyobb ünnepe, ami még filmcímbe is belopta magát (a halloween és a valentin-nap mellett): a függetlenség napja. Az Egyesült Államokban jú­lius 4-én a John Adams, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Robert R. Livingston és Roger Sherman alkotta kongresszusi bizottság, Magyarországon pedig április 19-én Kossuth Lajos kezdeményezésére a debreceni országgyűlés tette közzé a Függetlenségi nyilatkozatot.

Az USA-ban ezen a munkaszüneti napon kerti grillpartikkal és tűzijátékkal emlékeznek, nálunk – egyelőre – sehogy.

Fekete péntek

Mozgó, ráadásul nem is hivatalos ünnep a fekete péntek, a november utolsó csütörtökére esô hálaadás napját követő péntek, amire sokan szabadságot vesznek ki. Ekkor indul ugyanis a karácsonyi vásárlási szezon az Egyesült Államokban.

A kereskedők extra akciókkal, nem egy esetben haszonmentesen kínálják a portékáikat, hogy minél nagyobb tömeget csalogassanak az üzletükbe. Magyarországon egyelőre csak pár internetes üzletnél lehet találkozni a fekete péntekkel, de a nálunk is meghonosodó ünnepek mögött rejlő kereskedelmi szemlélet miatt minden bizonnyal ez lesz a következő, amit átveszünk az amerikaiaktól.

Szent Patrik napja

Március 17-e Szent Patrik napja, ami alapvetően ír ünnep, s értelemszerűen a szigetország írek lakta vidékéről bevándorlók körében volt népszerű. Az elmúlt két évtized során azonban szépen kinőtte magát Amerikában.

A keresztény hitet a smaragd szigetre hozó püspököt Írország védőszentjeként tisztelik, s úgy tartják: ezen a napon egy kicsit mindenki ír. A legenda szerint egy lóhere segítségével magyarázta el a szentháromságot az egykori püspök, így lett a Szent Patrik nap meghatározó színe a zöld.

Ha valaki ezen a napon nem hord semmilyen zöldet, azt megcsipkedhetik. Az ír pubok Magyarországon is népszerűek, felvonulásból meg úgy sincs sok, tehát simán átvehetnénk ezt az ünnepet.

Nemzeti ölelés napja

Bár nem hivatalos ünnep, hiszen az Amerikai Kongresszus nem írja elő, az USA-ban január 21-én tartják a nemzeti ölelés napját. Az ölelés a szeretet, a törődés, a megbecsülés és a megbocsátás szavak nélküli, legtökéletesebb kifejezőeszköze.

Javítja a fizikai és a pszichés fejlődést, jó hatással van az immunrendszerre, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, oldja a stresszt, és vérnyomás-, valamint pulzusjavító. Abszolút ránk férne, akár hivatalos ünnep formájában is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek