Aktuális

A minimálbérből nem lehet kényelmesen élni

Bors

Létrehozva: 2013.12.04.

101 ezer 500 forint lesz a havi minimálbér jövőre. Mire elég ez a fővárosban, egy nagyvárosban és egy községben? Mennyi pénz biztosítja a kényelmes életet?

98 ezerről 101 500 forintra nő a minimálbér – jelentették be. A 3,57 százalékos emelés nagyobb, mint a tervezett 2,5 százalékos infláció, így tényleg többet érhet a fizetés.

A 3500 forintos plusz jól hangzik, igaz, a minimálbér már rég nem adómentes, így a levonásokat követően a jövő évi emelés után 66 ezer forintot kap kézhez a minimálbéres dolgozó, aki adókkal és egyéb járulékokkal együtt 130 ezer forintjába kerül a munkaadójának.

Mindez a cégeknek azt jelenti, hogy az év során több mint egymillió forintot fizetnek minden minimálbéresük után. De Bod Péter Ákos közgazdász arra figyelmeztet, hogy a dolgozóknak sem mindig jó az emelés.

– A fővárosban, illetve az ország keleti és nyugati részén más és más összeg szükséges a megélhetéshez. Ám hiába akad valahol olyan munkakör, amit kevesebbért is betöltenének, a munkaszerződést pont a minimálbér miatt nem tudják megkötni. A minimálbér-emelés munkahelyi feszültséghez is vezethet, hiszen könnyen kialakul egy olyan igazságtalan helyzet, amelyben pont a rendelkezés miatt a pályakezdő is egyből annyit kap, mint egy régebbi, tapasztaltabb dolgozó – figyelmeztet a szakember.

Hozzáteszi: volt időszak, amikor a munkaadók a minimálbér-emelés betartása miatt kénytelenek voltak több dolgozót elbocsátani.

Budapesten kevesebbet ér 

A fővárosban több szempontból jóval drágább az élet, mint vidéken. A tömegközlekedés jövőre csökkentett havidíja eléri a 9500 forintot, amit egyből megspórol az, aki egy kistelepülésen kerékpárral vagy gyalog jár dolgozni. Az albérlet szintén húzós: kétszerese, háromszorosa is lehet a vidékinek. Bár a kistelepülések élelmiszerárai átlagosan húsz százalékkal magasabbak, mint egy nagyvárosi hipermarketé, a vidéken élők sok mindent megtermelnek. Persze, azzal is munka van.

Mennyi az annyi?

A Bors által megkérdezettek és az átlagos árak és kiadások ismeretében havi nettó 200-250 ezer forint az az összeg, ami elég lehet a kényelmes, de nem pazarló élethez. Ennyi pénzből futja egy hatmillió forintos használt lakás húsz éves hiteltörlesztésére vagy albérleti díjra. Bár a rezsivel és a közös költséggel együtt így elmegy a fizetés fele, kerékpáros közlekedéssel vagy kedvezményes bérlettel, szezonvégi kiárusítások és az akciók kihasználásával akár havi 5-10 ezer forint is félretehető vésztartaléknak, illetve utazásra, nagyobb tervek valóra váltására.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek