Aktuális

Rendőrségi helikopter zuhant a kocsmára

MTI

2013. november 30. szombat 11:30

Rendőrségi helikopter zuhant egy pubra közép-európai idő szerint szombat hajnalban a skóciai Glasgowban, eddig 8 halálos áldozat van.

A helikopter a zsúfolásig telt ivó lapos tetejébe csapódott és átütötte a tetőszerkezetet, de nem robbant fel, és tűz sem keletkezett. A helyszínről reggelig 32 sérültet vittek kórházba, többük állapota kórházi források szerint "nagyon súlyos". Eddig 8 halálos áldozat van.

Alex Salmond skót kormányfő szombat hajnali Twitter-üzenetében mindazonáltal közölte: tekintettel a baleset súlyosságára, "mindenkinek fel kell készülnie" arra a lehetőségre, hogy a szerencsétlenségnek halálos áldozatai vannak.

A helikopteren két rendőrtiszt és a pilóta tartózkodott; az ő sorsuk szombat hajnalban még nem volt ismeretes. A hatóságok ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy többen a pub romjai között rekedtek.

Szemtanúk a BBC-nek arról számoltak be, hogy a gép "kőként zuhant" az épületre, miután hajtóműve jól hallhatóan "ki-kihagyott". A The Sun című bulvárlap skóciai kiadásának egyik szerkesztője, aki éppen távozni készült a pubból, elmondta: a helikopter viszonylag nagy magasságban lebegett, amikor úgy tűnt, hogy rotorjai leálltak.

A Clyde folyó partján lévő, The Clutha nevű pub közelében egy helikopter-leszállóhely működik, de nem ismeretes, hogy a szerencsétlenül járt gép oda tartott-e.

A tűzoltóság szóvivője szerint 15 tűzoltóautó érkezett a pubhoz, amelyben a szerencsétlenség pillanatában - szemtanúk beszámolói szerint - mintegy 120-an tartózkodtak. 

Az idén ez a második hasonló baleset Nagy-Britanniában. Január közepén a dél-londoni Vauxhall városrész zsúfolt főútjára zuhant és felrobbant egy helikopter, miután a sűrű ködben darunak ütközött egy épülő felhőkarcoló mellett. Abban a szerencsétlenségben meghalt a gép pilótája, aki egyedül tartózkodott a fedélzeten, és egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok. Tizenketten megsérültek.

Glasgowban legutóbb húsz évvel ezelőtt zuhant le rendőrségi helikopter, akkor a gép egyik utasa életét vesztette. 

További cikkek

Hidegfont

Kamera rögzítette: Brutális, amit a viharos szél okozott a Balatonnál

Hazafiság

Nyitrai Zsolt: a polgárőrség egyfajta modern hazafiságot jelent a mai Magyarországon

Ez is érdekelhet