Aktuális

Összeállt a szoci börtönválogatott

Bors

Létrehozva: 2013.11.04.

A múlt héten újabb volt szocialista politikust ítéltek börtönbüntetésre. Molnár Gyula letöltendőt kapott, de még reménykedhet, hogy harmadfokon felmentik. Lapunk összegyűjtötte a legismertebb szocis börtönügyeket az elmúlt évekből.

Molnár Gyula

Bűn: hivatali visszaélés
Ítélet: nyolc hónap letöltendő börtön

Újbuda korábbi MSZP-s polgármesterét azért találták bűnösnek, mert még 2006-ban egy, a Kopaszi-gátnál lévő telket pályáztatás nélkül próbált meg átjátszani egy magáncégnek. Molnárnak egyelőre nem kellett börtönbe vonulnia, mivel a másodfokú ítélet eltért az elsőfokútól – ahol felmentették –, ezért a Kúria elé kerül az ügy. Tavasszal várható a folytatás. 

Hunvald György

Bűn: hűtlen kezelés
Ítélet: másfél év börtönbüntetés

A volt erzsébetvárosi polgármester ügyében csak október végén született másodfokú ítélet, amely helybenhagyta a Hunvaldra kiszabott korábbi másfél éves börtönbüntetést. A volt politikus ennél jóval hosszabb ideig, több mint két évig ült előzetesben. Ez az ügy is a Kúrián folytatódik. Hunvaldot egyébként időközben egy másik ügyben felmentették a vádak alól. 

Wieszt János

Vád: vesztegetés
Ítélet: –

Talán a legismertebb botrány az övé. A volt újbudai képviselő lebukását videón is megörökítették, béna magyarázkodásán pedig a fél ország röhögött. Wieszt csúszópénzek átvétele miatt került előzetesbe még 2010-ben. Fél évet volt bent, majd kilenc hónapot házi őrizetben. Ügye még tart, ám nem áll túl jól a szénája, két hete az ügyészség hét év börtönbüntetést kért rá.  

Hagyó Miklós

Vád: hűtlen kezelés
Ítélet: –

A volt főpolgármester-helyettes ügye már 2010 tavasza óta tart, akkor – mentelmi joga lejártakor – vették ugyanis őrizetbe. Kilenc hónapot ült előzetesben, majd néhány hónapot házi őrizetben töltött, egy ideje szabadlábon védekezhet. Bár ügyét már tavaly nyáron tárgyalni kezdték Kecskeméten, még mindig nincs ítélet. Sőt! Legutóbb is a tanúk meghallgatásánál tar­tot­tak a bíróságon.

Szabó Zoltán 

Bűn: bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés
Ítélet: egy év felfüggesztett börtön

Az egykori szocialista országgyűlési képviselő az egyetlen a listánkon, akit bár bűnösnek találtak, végül csak felfüggesztettet kapott. Szabót a Hunvald-ügyben ítélték el azért, mert az önkormányzat telefont biztosított neki. A hírhedt kerékbilincses ügyben viszont felmentették. Természetesen ebben az ügyben is fellebbeztek, folytatás a Kúrián. 

Szilvásy György

Bűn: felbujtóként elkövetett kémkedés
Ítélet: 2 év 10 hónap börtön

Hogy pontosan miért ítélték el idén nyáron a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, azt nem tudni, ugyanis az ügy iratait nyolcvan évre titkosították. Szilvásy két éve néhány napot töltött már a Gyorskocsi utcában, de egyelőre nem kellett börtönbe vonulnia, ugyanis az elsőfokú ítélet nem jogerős. Ellene még az UD-ügyben is folyik egy eljárás. 

Zuschlag János

Bűn: csalás, magánokirat-hamisítás
Ítélet: hat év börtön

Az egyetlen szocialista politikus, akinek már végleg lezárult az ügye, Zuschlag letöltötte büntetését, amelynek nagy részét előzetesben ülte le. Több mint hetvenmillió forintot csaltak el. Idén szeptember közepén szabadult a kecskeméti börtönből, ám az­óta keveset lehetett róla hallani. A politikába nem tér vissza, és egyelőre a sajtóval sem szeretne szóba állni. 

Kaszab Csaba

Bűn: csalás
Ítélet: két év börtön

A volt kőbányai alpolgármestert 2010-ben ítélte a bíróság első fokon 3 év 10 hónap börtönre, ezt azonban egy évvel később, másodfokon enyhítették. A politikus még 2000 végén állapodotott meg egy ismerősével, hogy ha az önkormányzati munkákra szerződtetik, akkor visszautalja a díjak felét Kaszabnak.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek