Aktuális

Jószívűsége miatt halt meg András atya?

GJ

Létrehozva: 2013.09.13.

Túlságosan bízott az emberekben András atya, ez okozhatta a vesztét, állítjáka helyiek. A meggyilkolt plébános több hajléktalant befogadott már a parókiára.

Valóságos szentként tisztelték Cibakházán Sz. András plébánost, aki több évtizede celebrálta a katolikus miséket a községben. A helyiek rajongtak érte, úgy tartották, akit ő megkeresztel, nem érheti baj. Értelmetlen halálának híre mindenkit lesújtott. Mint ismeretes: a 72 éves plébánost szerdán reggel találta meg a kántor a parókia pincéjében megkötözve és összeverve.

– Mondják meg, micsoda ember az ilyen, aki meggyilkolja Isten szolgáját?! A plébános nagyon jó ember volt, mindenkivel jót tett. Aki nem tudta kifizetni, annak ingyen is eltemette a hozzátartozóját – mondta könnyezve Hegyesné Valéria a templomkertben, ahol több száz gyertyát és mécsest gyújtottak az atya emlékére. Percenként érkeznek az emberek a szomszédos településekről is, hogy búcsút vegyenek tőle.

Szöllősi Lajosné a parókia mellett lakik, a támadás éjjelén furcsa fényekre ébredt. – Hajnali fél kettőkor arra ébredtem, hogy valaki zseblámpával világít be a házunkba. Valószínűleg ez már a támadó lehetett, de semmiféle zajt nem hallottunk a paplak felől – idézi fel az asszony.

A Bors információi szerint az idős plébános túlságosan megbízott az emberekben. Többször előfordult, hogy hajléktalanokat fogadott be, többeknek adott kölcsönt, támogatta az elesetteket. Előfordult az is, hogy az egyik pártfogoltja ellopta az autóját, ám az azóta megkerült. A helyiek úgy tudják, a gyilkosság napján a plébános vidékre utazott, s előfordulhat, hogy felvett egy stoppost, magával hozta, aki aztán visszaélt András atya jóindulatával. A parókia fel volt dúlva, a tettes vagy tettesek biztosan értékek után kutattak, s újra eltûnt az atya autója is.

Szöllôsiné a gyilkosok zseblámpájának fényét láthatta, de nem hallott semmit

– Az is felfoghatatlan, miért kellett ilyen kegyetlenül elbánni az öreggel. Biztosan nem állt ellen. Belegondolni sem merünk, hogy milyen kínokat élhetett át, mielőtt meghalt – tette hozzá egy másik falubeli.

A rendőrség egészen tegnap délutánig helyszínelt a parókián, s a nyomozás érdekében egyelőre nem közöltek információt azzal kapcsolatban, van-e már gyanúsított az ügyben. 

Amerikában ölték meg idén a legtöbb papot

Tizennégy katolikus papot öltek meg a világ különböző részein az év eleje óta. A legtöbbet Kolumbiában, ahol már négyen estek erőszak áldozatául idén. A legutóbbi gyilkosság az észak-olaszországi Marano városában, Trento tartományban történt. Az amerikai kontinens vezeti a halállistát, ahol tíz katolikus pap halt erőszakos halált ebben az évben. A gyilkosságok közül négy Kolumbiában, kettő Mexikóban, egy-egy pedig Venezuelában, Kanadában, Haitin és Brazíliában történt.

Itthon 2003-ban történt legutóbb papgyilkosság. Boldogkőváralján ölték meg a 79 éves katolikus plébánost. A bizsukkal házaló társaság tagjai éjjel törtek be a parókiára, és ragasztószalaggal tapasztották be a pap száját úgy, hogy megfulladt.  

Még több hírért kattintson Facebook oldalunkra!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek