Aktuális

100 évesen nősült meg Balázs bácsi

2013. szeptember 6. péntek 14:00

Évszázados életbölcsesség lakozik a békéscsabai Orbán Balázsban. A világlátott aggastyán vasárnap ünnepelte 100. születésnapját, de a jeles alkalmat egy másik felejthetetlen esemény is megelőzte: júniusban Balázs bácsi nősülésre adta a fejét.

Orbán Balázs 1913. szeptember elsején látta meg a napvilágot, és a XX. század történelmi viharait megélt férfi a mai napig itt van közöttünk. Ránézésre az idős úr nyugodtan letagadhatna a korából húsz esztendőt, fizikálisan és szellemileg is kiváló erőnek örvend, a hetven-nyolcvan évvel ezelőtti eseményekről pedig úgy beszél, mintha csak tegnap történtek volna.

– Erdélyben születtem, az édesapám tanítóként és kántorként dolgozott, a mama a háztartást vezette – idézi fel a régi szép időket Balázs bácsi.

– A második világháború kitörésekor a román hadseregben szolgáltam lovastüzérként, 1940-ben dezertáltam és Magyarországra szöktem. Első feleségemtől két fiam és egy lányom született. Magyarországot 1956-ban hagytuk el, a családom egy menekülteket szállító teherautóval, én a hegyeken át, gyalogszerrel léptem át a határt. Úgy érkeztem meg osztrák területre, hogy átfutottam egy aknamezőn. Szerencsém volt, a merészségem jutalma, hogy viszontláthattam a családomat. Svájcba költöztünk, ahol röntgentechnikusként helyezkedtem el a Siemens gyárban. A legnagyobb fiam szép karriert futott be, a svájci államirányításban dolgozott. Aztán ő közel került a marxizmushoz, és máig tisztázatlan körülmények között meghalt. Egy Bernhez közeli erdőben, két golyóval a szívében találtak rá, a hatóságok szerint öngyilkosságot követett el. Máig úgy vélem, hogy megölték. Halála után a feleségem összeroppant és hosszú betegeskedés után örökre itt hagyott – mereng Balázs bácsi.

Fotó: Vadnai Szabolcs

A most 76 éves Anna nénit barátok mutatták be Balázs bácsinak. Az asszony – akit mindenki Anikónak szólít – 32 éves lánya öngyilkossága után költözött Svájcba.

– A tragédiák összehoztak minket, 2004 óta élünk együtt – meséli Anikó néni. – Nemrég költöztünk haza Magyarországra, és Balázsom egy nap azt mondta: „esküdjünk meg, kisanyám!” Igent mondtam, és remélem, még sokáig élvezhetjük egymás társaságát.

Balázs bácsi és Anikó néni június 28-án mondta ki a boldogító igent. Pezsgővel és vörösborral ünnepeltek. – Mi a receptem a hosszú életre? Rendszeresség és mértékletesség – összegzi hitvallását Balázs bácsi.
 

További cikkek

Pucér

Ha nem látod, el sem hiszed, mit találtak a Google térképének böngészése közben!

Covid

Előtte állt az élet: fiatal magyar fiú halt bele a koronavírusba, semmilyen alapbetegsége nem volt

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: már 12 fertőzött van, a németek a visszalépést fontolgatják!

borsonline.hu

Hatalmas fordulat a máriapócsi emberölés ügyében

origo.hu

Újabb adóügyi sikert ért el Magyarország Brüsszelben

szon.hu

Mikrohullámú sütő égett egy nyíregyházi lakásban

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

nemzetisport.hu

Férfi kézi-vb: a magyarokra egy párharc vár a selejtezőben

origo.hu

Itt a döntés: emberi jogokat sért a hangos WC-lehúzás az olaszoknál

life.hu

Szakíthattak: "Úgy tudom, hogy különváltak az útjaik" - Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról nyilatkoztak barátaik

vg.hu

Ne lesz kötelező a koronavírus elleni vakcina Csehországban

origo.hu

Az ünnep idejére sem lassítanak a szénbányákban