Aktuális

Potyautas állatfajok bolyonganak a tengereken

hanna

2013. augusztus 18. vasárnap 10:30

Ahogyan annak idején az igen kártékony krumplibogár is tengeri úton került Európába, úgy az óceá­nokat átszelő kereskedelmi hajókon ma is számos állatfaj utazik „potyautasként”. 

A kereskedelmi hajózás hőskorában a fedélzeten, illetve a rakomány között megbúvó, számos fertőző betegséget hordozó patkányok jelentették a legnagyobb veszélyt a tengerészekre, no és persze a kikötők lakosságára. Minden idők talán legpusztítóbb járványát, az 1300-as években több tízmillió ember halálát okozó pestist leggyakrabban a patkányokon élősködő bolhák közvetítették.

Az első sikeres járványellenes intézkedést – negyvennapos zárlatot és karantént – e szörnyű betegség megfékezésére a Velencei Köztársaságban vezették be.

Hála az egyre szigorodó higiéniai előírásoknak, világméretű járványt hordozó állatok aligha kerülhetnek fel a hajók fedélzetére, ám a rakományokban, a vízbe merülő hajótesten, valamint az úgynevezett ballasztvízben mind a mai napig számos potyautas faj utazza át a világot – mutatott rá egy friss nemzetközi kutatás, amelyben mintegy kétmillió tengeri járat tapasztalatait összegezték.

Eszerint például több mint száz hangyafaj vándorol a földrészek között, közülük például az igen kellemetlen csípésű tűzhangya rendkívül veszélyes lehet. Argentínából Európába érkezett több olyan hangyafaj, amelynek elterjedése akár az ökoszisztéma felborulását is eredményezheti bizonyos területeken.

A Kaszpi-tengerben őshonos vándorkagyló éppen fordított utat járt be, és ellepte Észak-Amerikát, különösképpen a Nagy-tavak vidékét. Itt víztisztító berendezésekben, városi vízvezetékekben megtelepedve képes óriási károkat okozni.

Az Indiai- és a Csendes-óceánban őshonos zöld alga már Kaliforniában, Japánban, sőt a Földközi-tengeren is új életteret talált, Monaco környékén például aggasztó mértékben elszaporodott. 

Hírhedt inváziós faj a krumplibogár

A nemzetközi kereskedelmi hajózás híres-hírhedt állati potyautasa a krumplibogár, amelynek őshazája Mexikó. Itt a nagy szárazság miatt e bogarak természetes elhalásának mértéke igen magas volt, a csapadékosabb Észak-Amerikában azonban óriási mér­tékben elszaporodtak. Először 1876-ban fedezték fel egy Európába tartó hajó rakományában. Az öreg kontinenst 1922-ben, egy Franciaországba irányuló útvonalon át hódította meg a rendkívül kártékony bogár, amely a közhiedelem szerint Colorado államból származik, ezért aztán kolorádóbogárnak is nevezik.

175 fajt szállított a japán cunami

A 2011. március 11-i japán cunamit követően mintegy másfél millió tonna hulladék került a tengerbe. A szemét között tizenöt hónapon át vándorolt az óceánokon az a két tartályhajó, amely végül Oregon állam ­part­jainál állapodott meg. A roncsokkal 175 faj képviselői érkeztek meg Amerika partjaihoz, köztük barna algák, rózsaszínű kagylók, rákszerű élőlények egész sora – adta hírül a Nature.com tudományos hírportál.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Zsidók és keresztények, népiek és urbánusok elmúlt évszázadbeli küzdelméről beszélt Márki-Zay a magyar kultúra napján

metropol.hu

Lehull a lepel, erőszakos is tud lenni II. Erzsébet királynő

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján

hirtv.hu

Szörnyű autóbaleset részese volt Arnold Schwarzenegger

zaol.hu

Farkas Imre, az egykori Zalahús tulajdonosa: „Nem tudok elég nagy köszönetet mondani…”

origo.hu

Megtalálták az okát, hogy miért nem nőnek az égig a fák

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: nagyot küzdöttek a horvátok, de Dánia újra nyert

origo.hu

Eladó a Megváltónak épített száz éves luxuskastély - galéria

kemma.hu

Busz akadt el a tatabányai halálos baleset helyszínénél

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a beugró kapus parádéja, Hollandia felőrölte Montenegrót

origo.hu

Másképp érdemes zöldség-gyümölcsöt vásárolni, mint eddig tettük