Aktuális

Hétfőtől vizsgázik az iskolareform

Balajti Péter

2013. augusztus 30. péntek 12:00

Még a tanárok sem tudják pontosan, mi vár rájuk az új tanévben, nemhogy a diákok és a szüleik! Hétfőn becsengetnek, és az iskolaévvel kezdetét veszi a közoktatási reform próbája is – élesben.

Micsoda változások! Civil iskolarendőr kétszáz intézményben, délután négyig tartó iskola, relaxációs oktatással egybekötött mindennapos tornaóra 1., 2., 5., 6., 9. és 10. osztályban, hit- és erkölcstan elsőben, ötödikben és a hat évfolyamos gimnáziumok 7. osztályában.

Ingyenes, névre szóló tankönyvcsomagot kapnak az elsősök, bekerültek a tantervbe a pénzügyi és gazdasági alapismeretek, a családi életre nevelés, a jelenismeret, a dráma és a tánc is.

Goitein Veronika édesanya egykori tanárként is csóválja a fejét a sok változás láttán.

– Az én fiam szerencsére önállóan is hazatalál, és szívesen elmeséli nekem a napját, ahogy a különóráira is lelkesen jár. Úgyhogy én kikérem őt, nem lesz egész nap a suliban. Igaz, nem minden szülő teheti meg, hogy otthon dolgozik, mint én, de nekik eddig is ott volt a napközi. Az óraszámemelés hatására még stresszesebbek lesznek a pedagógusok, és ez bizony nem jó.

Ha egy felsős délután inkább csavarog, mintsem otthon tanul, az a szülői nevelés hibája, nem a tanáré – vélekedik Veronika, aki szerint a hittan és az erkölcstan is fölösleges, ha otthon nem kap alapot hozzá a diák. – Összezavar egy kamaszt, ha mást tanul, és egész mást lát. A konfliktuskezelés oktatása, a környezettudatosságra való nevelés és a szociális készség fejlesztése azonban mind ­be­kerülhetne az oktatásba – mondja.

Kozák András köznevelési szakértő viszont elégedett, egyetért a változásokkal.

– Mindegyik lépés a minőségi oktatást szolgálja, a pedagógusok anyagi megbecsülésével és lelkesítésével, a diákok számára pedig színesebb, jobban elsajátítható tananyaggal. Üdvözlöm a honismeretet és az állampolgári ismereteket, ugyanakkor jobban örültem volna az alkotmánytani és jogi ismereteknek – mondja a szakember.

Sok tekintetben másképp vélekedik Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

– A béremelés üdvözlendő, de a heti 32 óra teljesítéséhez szükség van az egész napos iskolára, ahol jó eséllyel a tanárok vadászni fognak a nebulókra, hogy eleget tehessenek az előírásnak. Annak sem látom értelmét, hogy az iskolában állandó jelleggel legyen rendőr, akitől azt várják, hogy drogárusokat szimatoljon és ­in­for­má­ció­kat gyűjtsön. Elég akkor hatósági személyt hívni, ha gond van – vélekedik.

– A hit- és erkölcstannal szintén az a baj, hogy nincs megfelelően előkészítve. A hitet és az erkölcsös magatartást nem lehet osztályozni. Egy iskola életében a kisebb változásnak is években mérhető a hatása, itt viszont több nagy ­be­avat­ko­zás is történik egyszerre. A kapkodás eredménye pedig az, hogy fogalmunk sincs, mi is vár ránk, miközben csak pár nap választ el bennünket a tanév kezdetétől – figyelmeztet.

Frank Zsuzsa gyermekpszichológus jónak tartja a változásokat a diákok szempontjából.

– A 16 óráig kötelező iskola jó megoldás, feltéve, hogy tartalmas és változatos programokat kínálnak a pedagógusok. Ha csak gyermekmegőrzés van, akkor azonban nem szerencsés. Ahogy az sem, ha a csemetének még ezután kell különórára mennie, mert az komoly megterhelés a számára.

Az iskolai rendőr biztonságot jelenthet a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt, ugyanakkor kérdéses, hogy az adott rendőr ért-e a nebulók nyelvén, vagy pedig a tekintély és a hatalom megszemélyesítőjeként beszél és viselkedik. Mindez csak menet közben derül ki.

A pénzügyi és gazdasági ismeretek tanításának, a vitakultúra fejlesztésének viszont örülök, s ha a relaxációt profin tanítják, azzal nemcsak a saját testük feletti uralmat, de a stresszkezelést is elsajátíthatják a gyerekek. Hasznos lenne tanítani a főzési alapismereteket is. Alapvetően viszont az a lényeg, hogy a gyerek érezze: figyelnek rá, számít a véleménye, kibontakozhat, nem elfojtják, hanem támogatják a kreativitását, mert akkor jól érzi magát ott, ahol a napja nagy részét eltölti.

A legfontosabb változások

Egységes lesz a tantervi szabályozás

A nemzeti alaptanterv és az az alapján elkészült kerettantervek alapján oktatnak. Az egységes tartalmi szabályozás mellett a pedagógusok módszertani szabadságot kapnak. Az iskolák a tanítási órák 10 százalékával rendelkeznek.

Több pénzért, de többet dolgoznak a tanárok

Bevezetik a pedagógushivatást támogató új foglalkoztatási és bérezési rendszert. Szeptembertől átlag 34 százalékkal nő a pedagógusok fizetése, a tanítási órák száma heti 22–26 órára, az iskolában kötelezően eltöltött idő heti 32 órára nő, így számos pótlék megszűnik.

Szakmai értékelés, ellenőrzés

Tanfelügyeleti rendszer indul a pedagógiai munka ellenőrzésére és támogatására. A tanfelügyelők látogatják az iskolákat és az órákat.

16 óráig tartó foglalkozások

Kötelezőek a délutáni foglalkozások és programok 16 óráig azon diákok számára, akiket az igazgató a szülő kérésére nem mentesít ez alól.

Mindennapos testnevelés

Az 1., 2., 5., 6., 9. és 10. osztályos diákoknak naponta lesz tornaóra, ennek keretében relaxációs foglalkozás is.

Iskolarendőrség

A szakiskola, középiskola igazgatójának kérésére ­bűn­meg­elő­zési tanácsadó dolgozhat az iskolában és annak környékén. Minden megyében jelöltek ki ilyen szakembereket.

Új tankönyvellátási rendszer

Idén több mint 600 ezer diák – első évfolyamos vagy rászoruló – kap ingyen tankönyvet. A terjesztői jutalék a működési költségek levonása után az iskolai könyvtáraké lesz.

Félreértés

A szülők alaposan félreértették az egész napos iskoláról szóló rendelkezést. Több ezren aláírták azt az internetes petíciót, amelyben tiltakoznak ellene, és a szülőknek követelnek döntési jogot. A szabályozás azonban úgy szól, hogy a szülő dönthet arról, a tanítási órák után mikor mehessen haza a gyermeke. Többek közt ezt írták az internetes fórumon:

Azt kéne beültetni az iskolapadba napi nyolc órára, aki ezt kitalálta, nem egy hétéves gyereket!

Van olyan kisgyerek, akinek TÉNYLEG jobb, ha egész nap az iskola vagy az óvoda felügyelete alatt van, de az, hogy ezt MINDEN gyerek számára kötelezővé akarják tenni, elég bosszantó és egyben ijesztő.

Ne hagyjuk, hogy az állam akarja nevelni a Gyermekeinket a Család helyett!

További cikkek

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Gyász

Orbán Viktor megható szavakkal búcsúzik Csollány Szilvesztertől

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

borsonline.hu

Lesújtó hírt jelentett be a színház: elhunyt a 43 éves magyar színész

origo.hu

Kékvérű kolosszus a német SUV-ok ellen - Range Rover (2022) bemutató

vg.hu

Jó ötletnek tűnt, de pénze 95 százalékát elbukta a fizetését bitcoinban kérő sztársportoló

bama.hu

Kádban tapossa a fejeket a szalántai család

origo.hu

Harcol a véres Pokémon-játékkal a Nintendo

nemzetisport.hu

Gyász: Az én szememben a gyűrűk ura marad – Kammerer Zoltán

origo.hu

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

ripost.hu

Összeomlottak Varga Irén rajongói. Kedvencük bejelentette, hogy nincs tovább

life.hu

Berki Mazsi a házassága megromlásáról: "Krisztiánnal már nem tudtunk beszélgetni"

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

origo.hu

A Telex már december 7-én elkészítette a 'Meghalt Csollány Szilveszter' cikket - mutatjuk a bizonyítékot