Aktuális

Másfél millió denevér lepi el az eget

Bors

2013. június 30. vasárnap 10:30

Évről évre az állatok rengeteg faja kel útra. Az ok egyszerű: jobb élelemért, menedékért vagy éppen azért, hogy utódaikat minél kedvezőbb körülmények között hozzák világra. A vonuló fajok rekorderei a levegőben a szelindekdenevérek, a legnagyobb tömegben a vörös rákok vándorolnak, a jégmező csúcstartói pedig a császárpingvinek.

Márciustól októberig minden napnyugtakor sötét felhők borítják a texasi Austin városának egét. A sötétséget a mexikói szelindekdenevérek okozzák, mert ilyenkor rajzanak ki táplálkozni a város környékére. Az állatok becslések szerint évente 4,5-13,5 tonnányi rovart esznek meg.

Ezek a denevérek Észak-Amerika legnagyobb városban élő denevérkolóniáját alkotják. Először márciustól áprilisig főleg vemhes nőstény mexikói denevérek vándorolnak északra, világra hozni a kicsiket. Az állatok száma augusztusban és szeptemberben, a kisdenevérek születése után a legmagasabb, ilyenkor akár másfél millióan is ellepik az austini Congress Avenue hídjának alját.

Hosszútávúszó császárpingvin

A császárpingvinek vándorlásáról 2005-ben még dokumentumfilm is készült, amely az egész világon óriási sikert aratott. Az Antarktiszon élő császárpingvinek veszélyekkel teli, több mint száz kilométeres utat tesznek meg minden év októbere és decembere között.

A kolóniák a tenger jegén a parttól a költő­helyükig vándorolnak, és a nőstények mind­össze egy tojást raknak, amelyre a hím vigyáz. Ez az egyetlen faj, amely a kíméletlen antarktiszi tél idején költ.

A hímek a lábuk között tartva óvják a tojást a hidegtől, étlen-szomjan dacolva a faggyal, széllel, míg a tojók visszaindulnak a tengerhez, hogy táplálékot szerezzenek. Amikor tavasszal megérkeznek, már a kikelt fiókákat találják meg párjuk oldalán.

Ötvenmillió vörös rák a tengerparton

Az apró Karácsony-sziget az Indiai-óceánon található, 2600 kilométerre az ausztráliai Perth városától. A sziget főleg bámulatos vörös tarisznya­rák-populációjáról, illetve azok látványos vándorlásáról híres. Évente ugyanis több mint ötven­millió vörös rák vándorol az erdőkből a ten­gerparthoz.

Minden év novembere és ­decembere között indulnak útnak párzani, majd a kicsik világra jötte után az alig öt milliméteres újszülöttek is csatlakoznak a hosszú menethez. A migráció tizennyolc napja alatt rövid időre még az utakat is lezárják az autósok előtt, és táblák is figyelmeztetnek az állatok vonulására. A sziget kormányzata így próbálja megvédeni értékes élőlényeit, hiszen a rákok vonulása az egyik legfontosabb turistalátványosság.

További cikkek

Sértés

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz támogatói fogyatékosak

Koronavírus

Ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a betegeink meggyógyulnak. Most nem gyógyultak meg – egy magyar Covid-osztályos nővér vallomása

Ez is érdekelhet

ripost.hu

„Csak sírdogáltam az orvosiban csendesen” – megrázó vallomás a magyar doktortól

borsonline.hu

Az orvosok is megdöbbentek azon, mit találtak a 67 éves bácsi szervezetében

origo.hu

Átrepült egy ember a 80-nal hajtó buszon, az utasok reakciója felülmúlhatatlan volt

magyarnemzet.hu

Kásler Miklós személyesen tájékozódott a Szent Imre kórházban történt tűzesetről

szon.hu

Brutálisan megvertek egy kamaszt a Mátészalkára tartó vonaton (videó)

origo.hu

Ez a világ 10 legnagyobb bankja – galéria

nemzetisport.hu

Ibra megsérült, a Milan nem villogott, de a Juve a kaput sem találta el

origo.hu

Amerikainak gondolt kolbásszal küzdött a vendégekért a Kádár-diktatúra furcsa gyorsétterme, a City Grill

origo.hu

Széttéptek egy egész birkanyájat Somogy megyében