Porcukormentes káposztás tészta és sótlan gulyás várja a gyerekeket a menzán, ha elfogadják a közétkeztetés új szabályait – mutatott rá a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. Ráadásul drágább is lesz.
Bár a szakemberek is elismerik, hogy változtatni kell a közétkeztetés megszokásain, úgy vélik, a szaktárcánál jelenleg tervezett változtatásokat képtelenség a gyakorlatban megvalósítani.
– Szövetségünk azt javasolja: a jogalkotó gondolja át jó néhány elképzelését – közölte tegnap dr. Tettinger Antal a Magyar Közétkeztetők Szövetségének (MKSZ) elnöke. – Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) elképzelései szerinti ételek előállítása egyes iskolákban akár hetven-nyolcvan százalékkal emelné meg az étkezés díját, amit a szülőknek kellene megfizetniük. Sőt, az áremelkedés az államot is jelentősen terheli.
A szakemberek arra is rámutattak, hogy a módosítás nyomán a jelenleg fejenként átlagosan jutó 45 forintból az eddigi uzsonna mellé még három deci tejet is kellene adniuk gyermekenként, miközben a legsilányabb tejtermékből is legalább ötven forintba kerül ez a mennyiség.
Ráadásul: a szükséges kalciummennyiséget zöldségekkel is be lehet vinni, viszont a felszívódásához több D-vitaminra is szükség lenne, amit nem ír elő az EMMI tervezete. Éppen ezért az MKSZ tovább folytatja az egyeztetést a szaktárcával.