Aktuális

Erőss Zsolt anyja nekiment az expedícióvezetőnek

2013. június 7. péntek 10:00

Megható és őszinte interjút adott a Borsnak a Kancsendzöngán szerencsétlenül járt Erőss Zsolt hegymászó édesanyja. Edit néni elárulta: a templomban ülve megérezte fia halálát, és most magyarázatot követel az expedíció vezetőjétől.

Több kérdésben is magyarázatot követelt Kollár Lajostól, a Magyarok a világ nyolc­ezresein expedíció vezetőjétől. Mik voltak ezek?

Ki szervezte azt, hogy mit kell vinni az expedícióra és mit nem? Miért hiányzott az oxigén? Azt hallom: Péter hősi halált halt, de Zsoltról egy szó sem esik. Nem értem, miért mond ilyeneket egy állítólagos barát. Egyiküket föld­be döngöli, míg a másikat hősnek kiáltja ki? Természetesen mindketten hősök, és őszinte részvétem Kiss Péter családjának. Gyertyát sem engedtek gyújtani. Miért nem gyászolhatunk? 

Nap mint nap a fiára gondol. Milyen momentumok ugranak be legtöbbször? Hegyet mászik? Beszélget önnel? Esetleg a gyerekkora?

Örülök, hogy ezt megkérdezte, mert erre most jólesik visszagondolni. Az ilyenek tartanak egyben. A legkedvesebb emlékem a fiamról talán a 2002-es győzelme utáni időszakhoz köthető. Ekkor több helyre is együtt utaztunk. Láttam, ahogy örülnek Zsoltnak, hogy olyan büszkék rá idegen emberek, mint amilyen én voltam mindig. Szeretném ezt a sok szeretetet megköszönni nekik. Jó látni, hogy a halála után is megmaradt ez a szeretet. Az expedíciói és az elfoglaltságai miatt egyébként nem sok időt töltöttünk együtt. Sajnos.

Miként éli túl a tragédiát?

Gyászolok és siratom őt. Őrülten fáj, hogy nem temethetem el a fiamat. Tudja, én képtelen vagyok olyan hűvösen és lelketlenül hozzáállni a gyászhoz, mint sok hegymászó hozzátartozója… De a sok részvétnyilvánítás és az emberek Zsolt iránti szeretete valamelyest könnyít a helyzetemen.

Emlékszik arra a pillanatra, amikor megtudta, hogy a fiával szörnyűség történt?

Akármilyen furcsán hangzik, igen. Megéreztem. Éppen templomban voltam pünkösdkor. Az akkori, utolsó információm az volt: elérték a csúcsot. Boldog voltam és büszke.

Azonban ott, a templomban eszeveszettül elkezdett verni a szívem, pontosan úgy, ahogyan az elbeszélések alapján Zsoltié vert, amikor bajba került. Szörnyű érzésem támadt. Amikor kaptam a hírt a tragédiáról, rájöttem: a köztünk lévő kötelék miatt érezhettem meg Zsolti vesztét. A lelke szólt hozzám. 

Okol valakit a fia haláláért?

Nem foglalkozom a felelősökkel, őket a felsőbb hatalmakra bízom… Senkinek nem akarok rosszat, de azt kívánom, egyszer mindenki számoljon el a saját lelkiismeretével!

További cikkek

Bukás

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Sztrók

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

Ez is érdekelhet

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

Újabb fontos levelet küldenek a bankok az ügyfeleiknek

hirtv.hu

Az oktatási törvény miatt nem akar pénzt folyósítani Brüsszel Magyarországnak

feol.hu

Kigyulladt egy szemétledobó Székesfehérváron, 30 embernek kell elhagynia a lépcsőházat

origo.hu

Nagy a baj a NASA szerint: bármikor becsapódhat egy aszteroida a Földbe

vg.hu

Nem csak meggyőződésből oltásellenes Djokovic

life.hu

Vannak tünetek, amelyek hónapokig megmaradhatnak az omikron-fertőzés után: ezek azok

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a franciák tartalékolva is tízzel verték a hollandokat

life.hu

Vége! Többé soha nem láthatjuk együtt Kiszel Tündét és lányát

origo.hu

Fontos határidő jár le ma a gyermeket nevelők adó-visszatérítésénél