A fagylaltot, régi nevén jeges nyalatot a kínaiak találták fel, igaz, ők még hóval keverték össze a gyümölcsöket és a tejet. Az arab kereskedőknek köszönhetően jutott Egyiptomba, majd a görögökhöz, s a reneszánsz korában meghódította Európát.
Az itáliai cukrászok gyümölcsös, mézes, fűszeres ízeket találtak ki, a fagylaltot pedig aromás ostyatölcsérrel tálalták. Ők tették legendássá a Jégbüfé fagylaltját is, amely évtizedeken át, nyáron és télen is a fagylaltimádók zarándokhelye volt a Ferenciek terén – egyetlen helyként a fővárosban, ahol télen is árulták.
Szabó Pál 40 éven át dolgozott itt, cukrászként kezdte, és egyike volt annak a két üzletvezetőnek, akik fél évszázadon át irányították a boltot. – A Jégbüfé indulásakor azok a cukrászok kerültek az üzletbe, akiknek saját üzletét államosították. Ők ide hozták a gépeiket, a szaktudásukat, saját receptjeiket. Télen is elfogyott naponta 15 kiló, de a csúcsot 1989. augusztus 20-án állítottuk fel, amikor 13 mázsát mértünk ki, ez 26 ezer gombóc fagylaltot jelent.
Szabó Pál azt mondja, tökéletes fagylaltot házilag nem lehet készíteni. A Jégbüfében is akkor lendült meg a forgalom, amikor az olasz technológiát használták a hagyományos magyar receptekhez. Az otthon készített fagylaltok nem az állagukkal, hanem a frissességükkel nyújtanak többet a késztermékeknél.
Receptek
Diétás vegyes
Hozzávalók: 20 dkg szamóca, 20 dkg málna, 10 dkg ribizli, 6 kanál édesítőszer, 4 pohár natúr joghurt, 1 késhegynyi őrölt fahéj
A joghurtot összekeverjük az édesítővel és a fahéjjal. A gyümölcsök felét összeturmixoljuk és a joghurthoz keverjük, a másik felét apró darabokra vágva, avagy egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. Célszerű adagonként lefagyasztani.
Almás-citromos
Hozzávalók:0,5 liter natúr joghurt, 1 kg alma, 1 frissen facsart citrom leve és lereszelt héja, 10 dkg édesítőszer
Az almákat a szokásos módon lereszeljük, ráöntjük a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk az édesítőszert, s addig keverjük, amíg egyneművé válik. Fagyasszuk le az egészet, így tálaláskor gombócokat tudunk adagolni belőle.
Csokoládés
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 7,5 dkg kristálycukor, 3 dl tej, 1,5 dl tejszín, 75 g csokoládé
A tojássárgákat cukorral elkeverve felhabosítjuk. Felforraljuk a tejet, a tejszínt, a tűzről levéve apróra tördelt csokival keverjük, amíg az elolvad. Hozzáadjuk a cukros tojást és kihülésig keverjük. Tegyük mélyhűtőbe!
Szamócás
Hozzávalók: 50 dkg szamóca, 25 dkg cukor, 3,5 dl víz, 1 dl tejszín, 1 citrom leve
A tisztított szamócát szitán áttörjük, hozzákeverjük a citromlevet. A cukorból és a vízből szirupot készítünk, kihűtjük, majd hozzákeverjük a szamóca levéhez, s együtt lefagyasztjuk. Ha kásásodik, keverjük hozzá a tejszínt, és folyamatosan kevergetés mellett fagyasszuk még tovább.