A Jégbüfé rekordja: 26 ezer gombóc fagyi/nap

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2013. június 02. 12:00
A fagylaltot, régi nevén jeges nyalatot a kínaiak találták fel, igaz, ők még hóval keverték össze a gyümölcsöket és a tejet. Az arab kereskedőknek köszönhetően jutott Egyiptomba, majd a görögökhöz, s a reneszánsz korában meghódította Európát.
Bors

Az itáliai cukrászok gyümölcsös, mézes, fűszeres ízeket találtak ki, a fagylaltot pedig aromás ostyatölcsérrel tálalták. Ők tették legendássá a Jégbüfé fagylaltját is, amely évtizedeken át, nyáron és télen is a fagylaltimádók zarándokhelye volt a Ferenciek terén – egyetlen helyként a fővárosban, ahol télen is árulták.

Szabó Pál 40 éven át dolgozott itt, cukrászként kezdte, és egyike volt annak a két üzletvezetőnek, akik fél évszázadon át irányították a boltot. – A Jégbüfé indulásakor azok a cukrászok kerültek az üzletbe, akiknek saját üzletét államosították. Ők ide hozták a gépeiket, a szaktudásukat, saját receptjeiket. Télen is elfogyott naponta 15 kiló, de a csúcsot 1989. augusztus 20-án állítottuk fel, amikor 13 mázsát mértünk ki, ez 26 ezer gombóc fagylaltot jelent.

Szabó Pál azt mondja, tökéletes fagylaltot házilag nem lehet készíteni. A Jégbüfében is akkor lendült meg a forgalom, amikor az olasz technológiát használták a hagyományos magyar receptekhez. Az otthon készített fagylaltok nem az állagukkal, hanem a frissességükkel nyújtanak többet a késztermékeknél.

Receptek

Diétás vegyes 

Hozzávalók: 20 dkg szamóca, 20 dkg málna, 10 dkg ribizli, 6 kanál édesítőszer, 4 pohár natúr joghurt, 1 késhegynyi őrölt fahéj

A joghurtot összekeverjük az édesítővel és a fahéjjal. A gyümölcsök felét összeturmixoljuk és a joghurthoz keverjük, a másik felét apró darabokra vágva, avagy egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. Célszerű adagonként lefagyasztani.

Almás-citromos
Hozzávalók:0,5 liter natúr joghurt, 1 kg alma, 1 frissen facsart citrom leve és lereszelt héja, 10 dkg édesítőszer

Az almákat a szokásos módon lereszeljük, ráöntjük a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk az édesítőszert, s addig keverjük, amíg egyneművé válik. Fagyasszuk le az egészet, így tálaláskor gombócokat tudunk adagolni belőle.

Csokoládés

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 7,5 dkg kristálycukor, 3 dl tej, 1,5 dl tejszín, 75 g csokoládé

A tojássárgákat cukorral elkeverve felhabosítjuk. Felforraljuk a tejet, a tejszínt, a tűzről levéve apróra tördelt csokival keverjük, amíg az elolvad. Hozzáadjuk a cukros tojást és kihülésig keverjük. Tegyük mélyhűtőbe!

Szamócás

Hozzávalók: 50 dkg szamóca, 25 dkg cukor, 3,5 dl víz, 1 dl tejszín, 1 citrom leve

A tisztított szamócát szitán áttörjük, hozzákeverjük a citromlevet. A cukorból és a vízből szirupot készítünk, kihűtjük, majd hozzákeverjük a szamóca levéhez, s együtt lefagyasztjuk. Ha kásásodik, keverjük hozzá a tejszínt, és folyamatosan kevergetés mellett fagyasszuk még tovább.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.