Aktuális

Így cselezze ki az autótolvajt

Bors

2013. május 5. vasárnap 16:00

Annak ellenére, hogy a statisztikai adatok javuló tendenciát mutatnak, az autólopások száma még mindig magas, főleg akkor érezzük így, ha érintettek is vagyunk az ügyben.

Manapság minden autó valamilyen gyári indításgátló berendezéssel kerül forgalomba, de ezek hatékonysága kizárólag a botcsinálta tolvajok ellen hatásos, mert a gyári rendszerekről a profi tolvajok pontosan tudják, miként lehet kiiktatni. Autónk biztonsága érdekében így egyedi rendszert, de sokkal inkább rendszereket kell alkalmazni, melyek működése eltér az általánostól. A hazai kereskedelemben széles választékban lehet megoldást találni.

Az olcsó, akár tízezer forint körüli összegért is beszerezhető elektronikus kütyük egyedileg beszerelve sokkal hatékonyabbak, mint bármi más. Egy klasszikus riasztórendszer, mely az ajtók nyitását, vagy esetleg az ablakok törését jelzi, mindenképpen szereltessünk az autóba. Fontos, hogy felejtsük el az ablakra ragasztott, a rendszer típusát jelző matricát, hiszen az támpont lehet a szakavatottak számára. A hirtelen megszólaló riasztó meglepetésének ereje pedig felülmúlhatatlan.

A korábban divatos esernyőszerű zár, mely a kormányt és a pedálokat kötötte össze, vagy épp a nagy vasrudakhoz hasonló kormányzárak, nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket a statisztikák szerint.

A legegyszerűbb megoldás egy rejtett kapcsoló beépítése az autó indító áramkörébe, mely áramtalanítja a komputert, vagy épp az indítómotort. Persze egy ilyen kapcsolót mindig szakemberrel szereltessünk be, mert az elektronikai rendszerek könnyen károsodhatnak.

Az igazán jó megoldás egy indításgátló beszerelése. Netes ajánlatok között nézelődve a legegyszerűbb változat alig 12.500 forint, ráadásul ez már kis jeladóval rendelkezik, ezzel azonosítja a jogosult felhasználót.

Egyel nagyobb kategóriának tekinthető az olyan szerkezet, mely rablásgátlással is ki van egészítve. Itt az azonosítás hiányában az autó nem csak nem indul, de ha a sofőrt kikényszerítik autójából, és zsebében magával viszi a jeladót, akkor az egy beállított idő után leállítja a motort. A rablásgátló felára az alapmodellhez képest mindössze ötezer forint, vagyis mindenképpen megéri a plusz befektetést.
 

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

metropol.hu

Ez gyors volt! Kulcsár Edina már a nevét is megváltoztatta

origo.hu

A sünök miatt jött létre a rengeteg ember halálát okozó szuperbaktérium

nemzetisport.hu

Arsenal: közös megegyezéssel távozik a védő – hivatalos

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak