Aktuális

Elhízással álcázta magát a magyar maffiózó

Bors

Létrehozva: 2013.05.15.

Közel egy évvel elfogása után, pénteken áll bíróság elé Portik Tamás. A Prisztás-gyilkossággal vádolják, mint felbujtót. A Bors sorozatában feltárja, miért tartják őt az utóbbi húsz év legnagyobb magyar bűnözőjének.

Miközben itthon dübörgött az Energol-Conti Car-ügy, Portik Amerikában és Magyarországon bujkált. Több megbízható forrásunk állítja: sokkal inkább itthon.

Mindent bevetett azért, hogy megússza a börtönt. A felismerhetetlenségig felhizlalta magát. Nem volt mobiltelefonja. Egy bizalmasával üzent annak, akivel beszélni akart, melyik telefonfülkéhez menjen, és egy másik fülkéből felhívta az illetőt.

Arról, hogyan élt ebben az időben, azokból a jegyzőkönyvekből is sok minden kiderül, amelyek áprilisban kerültek nyilvánosságra a Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával való 2008-as titkos találkozókról.

– Ha tudom, hogy valakire haragszom, akkor előtte kibékülök vele, mielőtt meg akarom támadni – mondta nevetve, miközben egy gyilkosság lehetséges felbujtójáról vitatkozott. Ezzel feltehetőleg annyit akart mondani: nem biztos, hogy az ölette meg Fenyő Jánost, aki haragban volt vele. Máskor pontosan kifejtette, hogyan kerüli el, hogy árulkodó nyomokat hagyjon maga után.

– Kocsit nem használok, BKV-val járok vagy taxival, tehát nem nagyon osztok meg senkivel semmilyen információt – mondta. 

A Prisztás József-gyilkosságban folyó nyomozás során két tanú is részletesen beszámolt arról, hogyan vitték csuklyában egy feltehetőleg Pest megyei házba. Az egyik tanú arról beszélt, hogy Portik egyfajta keresztapaként viselkedett, amikor arról beszélt, hogy össze kell tartaniuk.

– A házba belépve nyakig begombolt ingben Portik Tamás ült, aki úgy nézett ki, mint Don Corleone a Keresztapában. Nagyon el volt hízva – mondta a tanú. Portik állítólag azt mondta: „Folyamatosan bujkálok, rengeteg embert kell eltartanom. Nektek nincs szükségetek segítségre?” A tanú szerint ezzel azt akarta érzékeltetni, hogy ő tartja össze a „családot” azaz a bűnszervezetet, mindent ő intéz.

Ekkor azt is mondta: „elment Prisztás, elment Cinóber, valamint T. Pál (ő életveszélyes sérüléseket szenvedett, de életben maradt – a szerk.). Ezek az emberek meg lettek oldva.”

Később kiderült: annak a Radics Attilának a tárnoki házában beszéltek, ahonnan a férfi feleségével és kislányával együtt 2002. január 24-én eltűnt. Erről az asszony nagyobbik lánya értesítette a rendőröket, akik a házban állítólag vért és töltényhüvelyt találtak.

 

Pszichiáter kísérte Amerikába a terhes élettársát

Portik minden erejével azon volt, hogy elhitesse: folyamatosan külföldön van. Ezekben az években Halmos-Riskó Almától négy gyermeke született.

A legkeményebb leszámolások idején, 1997-ben, majd egy évvel később egy-egy lánya, 2001-ben pedig iker fiai. Mindannyian az Egyesült Államokban látták meg a napvilágot, így amerikai állampolgárok, de nem az apjuk nevét viselik.

Három hónapja a Hírtévé Célpont című magazinjában Portik barátjának és pszichológusának, a 2008-ban meghalt Mészöly Gábornak a testvére arról nyilatkozott, hogy a bujkálásban az ismert pszichiáter támogatta Portik Tamást. Többször ő kísérte Amerikába fiatal élettársát, máskor Portiknak segített kijutni az országból.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192170_auto_resized.jpg
origo.hu

F1 Miami Nagydíj: Verstappen hibája és egy baleset történelmi sikerhez vezetett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27814_resized.jpg?avcount=1715000417
origo.hu

Ezek voltak a magyarérettségi feladatai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17193255_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Trump és Orbán zárhatja le az orosz-ukrán háborút a The New York Times szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188940_auto_resized.png
metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192490_auto_resized.jpg
vg.hu

Öveket becsatolni, most szólhat csak igazán nagyot az OTP-rakéta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27815_resized.jpg?avcount=1715000417
origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27821_resized.jpg?avcount=1715000417
she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1715000417
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17193111_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Négy csillagjegy, akinek még idén új állás után kell néznie

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/A5odPdu69oE7JPZND6aWCL_j4FjaCSFmXW9JcAWEyis/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFkNjk5NmZiZWEzNzRmNzdiY2ZhNDI0MmE0Y2U4YWNh.jpg
Csattanás

Tragédia Zircnél: 18 éves sofőr tért át a motoros sávjába

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hKEVzmPGk460qHOBbYIsxWREOb6uP7seusG3pw3etYo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxYTQ4ODU1Mjk0YzQ4M2FhOGVmNWRjYzI2MGQ2NzVm.jpg
Elveszett

"Nem fogjuk feladni!" – beteg gyermeke milliós egészségügyi eszközét keresi egy édesanya